Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Onderzoek

'YouTube-gebruiker ziet vaak problematische video's'

09 november 2018 09:41 Aangepast: 09 november 2018 09:42

Video's met onjuiste informatie, filmpjes waarin gevaarlijke dingen plaatsvinden en vernederende beelden: veel YouTube-gebruikers worden er mee geconfronteerd.

Uit onderzoek van het Pew Research Center onder bijna 4.600 Amerikaanse volwassenen blijkt dat veel YouTube-gebruikers wel eens op verkeerde video’s stuiten. Zo komt bijna twee derde van de gebruikers van de videodienst wel eens terecht bij een video waarvan de inhoud onjuist is. 48 Procent van de ondervraagden komt dergelijke onjuiste video’s soms tegen, 15 procent regelmatig.

Daarnaast komt 61 procent filmpjes tegen waarin mensen ‘gevaarlijk of verontrustend’ gedrag vertonen, terwijl 43 procent van de ondervraagden video’s krijgt voorgeschoteld die ‘beledigend of vernederend’ zijn.

Complotdenkers en pedofielen

Het Pew-onderzoek maakt duidelijk dat het ‘schoonhouden’ van de videodienst een probleem blijft voor YouTube. De afgelopen jaren heeft YouTube regelmatig kritiek gekregen vanwege de content die op de site verschijnt.

Zo klaagden ouders eind vorig jaar dat hun kinderen ongepaste video's kregen voorgeschoteld op het speciale kinderdeel van de site, YouTube Kids. Ook komt de site met enige regelmaat onder vuur te liggen omdat er video’s op staan van terroristen, racisten, complotdenkers en pedofielen.

Kunstmatige intelligentie

Het bedrijf kreeg in het verleden vaak het verwijt dat het dergelijke personen of organisaties financieel steunt via de reclame-inkomsten uit de filmpjes. YouTube heeft inmiddels als beleid dat YouTubers er geen commercials meer worden vertoond bij ongepaste video’s – al gaat dat soms nog mis.

Om ongepaste video’s te verwijderen zet YouTube behalve moderators ook kunstmatige intelligentie in. De dienst verwijdert zo maandelijks miljoenen video’s met voornamelijk spam en porno, maakte YouTube eerder dit jaar bekend.

Nieuwsbron

Uit het Pew-onderzoek blijkt dat YouTube voor veel gebruikers een belangrijke plaats in hun leven inneemt. Zo gebruikt iets meer dan de helft van de ondervraagden YouTube om uit te vinden hoe ze zaken moeten doen die ze nooit eerder hebben gedaan, en zegt 19 procent van de gebruikers dat ze YouTube raadplegen om te beslissen of ze een bepaald product al dan niet zullen aanschaffen.

Ook als nieuwsbron blijkt YouTube inmiddels belangrijk. Bijna een op de vijf ondervraagden antwoordt dat de dienst hen helpt om te begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Meer dan 80 procent van de ondervraagde ouders laat weten dat ze hun kinderen van jonger dan elf jaar wel eens video’s laten bekijken op YouTube.

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'YouTube dankzij AI sneller met verwijderen video's'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

PewDiePie bijna ingehaald als grootste YouTuber

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore