Ga naar de inhoud
Tech

Google-topman maakt excuses voor aanpak seksuele intimidatie

Google-medewerkers liepen vorige week uit protest massaal de kantoren uit. Beeld © Getty Images

"We erkennen dat we het vroeger niet altijd goed hebben aangepakt en dat spijt ons oprecht." Met deze woorden heeft Google-topman Sundar Pichai zijn werknemers excuses aangeboden voor de manier waarop het bedrijf onder andere seksuele intimidatie op de werkvloer aanpakt.

Vorige week legden tienduizenden medewerkers van Google het werk neer om te protesteren tegen seksuele intimidatie, seksisme en racisme op de werkvloer. De actie begon in Azië en verspreidde zich toen naar alle kantoren van het techbedrijf dat 94.000 medewerkers telt.

Vertrekpremie na beschuldiging verkrachting

De medewerkers waren boos na berichten dat Android-bedenker Andy Rubin was weggestuurd met een vertrekpremie van naar verluidt 90 miljoen dollar, terwijl hij was beschuldigd van verkrachting. Google heeft de afgelopen jaren ongeveer vijftig mensen ontslagen vanwege seksueel wangedrag. 

Dertien van hen hadden een functie als manager of zaten nog hoger in de organisatie. Van hen kreeg niemand een vergoeding mee bij het ontslag, volgens Google. 

'Tijd voor verandering'

Een Nederlandse die op het hoofdkantoor in Mountain View werkt, vertelt dat ook zij aan de walkout, het verlaten van het kantoor, meedeed. "Het was erg indrukwekkend en we hebben hier intern veel gesprekken over gehad", zegt ze tegen RTL Z. Uit angst voor baanverlies wil ze anoniem blijven. 

Zij, en haar collega's, zijn blij met de excuses. Pichai erkent in een brief aan zijn personeel dat 'het duidelijk is dat we veranderingen moeten aanbrengen'. Zo moet het gemakkelijker worden om melding te doen van intimidatie. Tijdens de afhandeling daarvan moeten mensen meer hulp krijgen.

'Google
Meer op rtlz.nl:
'Google verzweeg seksincident topman Andy Rubin'
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl