Ga naar de inhoud
5G

Brussel maant kabinet: vertraging invoering 5G dreigt

Nederland komt de EU-afspraken over het supersnelle mobiele netwerk 5G niet na. Daardoor dreigt de ontwikkeling van 5G in Nederland en de buurlanden vertraging op te lopen, schrijft de Europese Commissie in een aanmaningsbrief aan het kabinet.

Brussel wijst erop dat de lidstaten tot eind juni de tijd hadden "het verplichte stappenplannen vast te stellen en openbaar te maken om het gebruik van de 700 MHz-frequentieband voor mobiele breedband uiterlijk 30 juni 2020 toe te staan". Ook Kroatië heeft een waarschuwing ontvangen.

De brief is een eerste stap in een juridische procedure die kan eindigen bij het Europees Hof van Justitie. 

Frequentieveiling in 2019

De veiling van 5G-frequenties staat voor 2019 op de agenda van het ministerie van Economische Zaken. De laatste grote veiling van frequenties voor draadloze communicatie was in 2012. Die spectrumveiling leverde de staat toen 3,8 miljard euro op. De eerste 5G-netwerken in Nederland worden momenteel getest in onder meer Groningen, Amsterdam, Drenthe, de Rotterdamse haven en Noord-Brabant.

In een reactie kaatst het ministerie de bal terug naar Brussel. "Voor de precieze planning en inrichting van de veiling zijn we afhankelijk van de Europese Commissie, die een besluit moet nemen over de voorgenomen fusie van T-Mobile en Tele2.''

Fabrikanten als Samsung, Huawei en OnePlus zouden volgend jaar hun eerste smartphones met ondersteuning voor 5G op de markt brengen.

Kabinet
Lees ook
Kabinet wil garantie op minimale 5G-snelheid
2
Lees ook
2 miljoen euro extra voor 5G-test in Groningen
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl