Ga naar de inhoud
Dyson wint zaak

EU-rechters: regels energielabel stofzuigers deugen niet

De Europese regels voor energielabels op stofzuigers deugen niet, stelt het Gerecht van de Europese Unie. Tests met stofzuigers met een lege stofzak geven het werkelijke energieverbruik onvoldoende realistisch weer.

De rechters in Luxemburg zetten daarom een streep door de verordening uit 2014 die voorschrijft dat op alle stofzuigers een label moet zitten dat de energie-efficiëntie aangeeft.

De uitspraak (PDF) is er een in een juridische marathon die de Britse producent van zakloze stofzuigers Dyson heeft aangezwengeld. Volgens het bedrijf worden consumenten misleid als gevolg van de regels omdat de prestaties niet tijdens het stofzuigen, maar alleen met een lege stofzak worden gemeten.

Werkelijk energieverbruik 

Het gerecht had het verzoek tot vernietiging van de verordening in 2015 afgewezen, maar in hoger beroep bepaalde het EU-Hof dat dat vonnis niet goed was gemotiveerd. Het oordeel is nu dat het werkelijke energieverbruik tijdens het stofzuigen leidend moet zijn.

De Europese Commissie moet de verordening nu gaan aanpassen. Brussel kan nog wel in hoger beroep gaan en heeft daarvoor twee maanden.

Dieselgate

Dyson noemt het vonnis 'een overwinning voor consumenten in heel Europa'. "In deze dagen van Dieselgate is het essentieel dat consumenten kunnen vertrouwen op wat fabrikanten over hun producten zeggen", aldus de Britse fabrikant.

'Bosch
Lees ook
'Bosch en Siemens sjoemelden a la Volkswagen met stofzuigers'

Meer gadgetreviews? Volg Bright op YouTube.

Bron: ANP/Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van