Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nep-echt

Chinese tv-zender komt met 'realistische' virtuele nieuwslezer

08 november 2018 18:39 Aangepast: 08 november 2018 19:24

De Chinese nieuwszender Xinhua komt met een vrij realistische virtuele nieuwslezer, die 24 uur per dag kan werken.

Steeds meer banen worden door robots overgenomen en blijkbaar moeten de Rob Trips en Merel Westriks van deze wereld ook vrezen voor concurrentie van virtuele nieuwslezers. De Chinese staatsnieuwszender Xinhua heeft zijn 'kunstmatige presentatoren' gepresenteerd, meldt de South China Morning Post.

De kunstmatige nieuwslezers zijn ontwikkeld in samenwerking met de Chinese zoekmachine Sogou. Ze zijn zo gemaakt dat ze nieuws op een vergelijkbare manier als menselijke presentatoren moeten kunnen overbrengen. Zo hebben ze realistisch ogende lipbewegingen en gezichtsuitdrukkingen en moet ook de spraak overtuigend klinken. Maar bij de Engelstalige presentator is nog duidelijk te horen dat het om een robotstem gaat. Het uiterlijk van de virtuele nieuwslezer is gebaseerd op de echte presentator Zhang Zhao.

"AI-presentatoren zijn officieel lid geworden van het verslaggevingsteam van Xinhua. Ze werken samen met andere nieuwspresentatoren", stelt het bedrijf in een verklaring. Groot voordeel van de digitale nieuwslezers is dat ze 24 uur per dag kunnen blijven presenteren, zolang de menselijke medewerkers van het nieuwsbedrijf maar tekst blijven invoeren. Op termijn denkt Xinhua dat zijn AI-systeem zelfstandig 'breaking news' zal kunnen brengen. 

Kijk ook: interview met sociale robot Sophia

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse bedrijven lopen voor in kunstmatige intelligentie


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore