Ga naar de inhoud
Tech

KvK stopt met massaal doorverkopen telefoonnummers zzp'ers

Een ondernemer op gesprek bij de Kamer van Koophandel. Beeld © ANP

De Kamer van Koophandel stopt met het massaal doorverkopen van telefoonnummers van zelfstandig ondernemers via het online adressenbestand. Zelfstandigen klagen al jaren over de manier waarop de KvK met hun gegevens omgaat en er wordt nu naar hen geluisterd.

Ieder bedrijf moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en moet daarbij ook verplicht een aantal gegevens achterlaten, zoals een telefoonnummer en adresgegevens. Voor gewone bedrijven is dat geen punt, omdat er geen persoonlijke gegevens in de database terechtkomen, maar bedrijfsgegevens.

In bulk doorverkocht

Voor zzp'ers is dat heel anders. Zij hebben doorgaans geen bedrijfspand en geen telefoon van de zaak. Dus geven zij hun eigen gegevens door. Maar die gegevens worden door de KvK via het online adressenbestand in bulk doorverkocht aan bedrijven.

En dat levert een hoop overlast op. Zzp'ers en mensen die ooit zzp'er waren worden om de haverklap gebeld door bedrijven die een aanbieding willen doen voor het een of het ander. Hoe ze aan het telefoonnummer komen? Via de KvK.

Uit onderzoek dat de KvK zelf heeft laten uitvoeren blijkt dat 40 procent van de ondernemers telefoontjes krijgt die zij als 'zeer hinderlijk' ervaren. Daarom is er nu dus besloten om de telefoonnummers van eenmanszaken, vof's en maatschappen niet meer te verkopen via het adressenbestand. Dat wordt door veel bedrijven gebruikt om eenvoudig aan heel veel telefoonnummers van potentiële klanten te komen.

Hoe
Meer bij RTL Z
Hoe de KvK een privacyhel creëert voor zzp'ers

Veel duurder

Dat betekent trouwens niet dat de telefoonnummers helemaal niet meer te vinden zijn. De KvK blijft de gegevens wel verstrekken in andere stukken, zoals het bedrijfsuittreksel. Dat is wettelijk verplicht.

Toch zal het voor veel ondernemers die niet zitten te wachten op belletjes van marketeers een hoop schelen. Via het adressenbestand kost het namelijk bijna niets om aan een gigantische hoeveelheid gegevens te komen: 0,7 cent per bundeltje naw-gegevens plus telefoonnummer.

Een bedrijfsuittreksel is veel duurder (vanaf 2,30 euro) en is dus minder interessant om in bulk te kopen.

Mogelijk meer gegevens geschrapt

Het schrappen van de telefoonnummers uit het online adressenbestand is een maatregel die KVK op korte termijn zelf kan nemen zonder dat er een wetswijziging voor nodig is. Of er op korte termijn nog meer gegevens geschrapt worden, kan een woordvoerder niet zeggen. 

Die mogelijkheid is er wel zegt ze. "We zijn aan het kijken welke gegevens in welk bestand moeten staan." Hoeveel inkomsten de KvK misloopt door het schrappen van dit verdienmodel weet ze niet direct te zeggen. 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en KvK zijn al een tijd in gesprek om te kijken in hoeverre de manier waarop de KvK gegevens verkoopt in strijd is met privacywet AVG. Sinds juni 2017 vorig jaar onderzoekt AP of het gebruik van het burgerservicenummer in het btw-nummer van zzp'ers is toegestaan. Dat onderzoek loopt nog, wanneer het is afgerond durft een woordvoerder van AP niet te voorspellen. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl