Ga naar de inhoud
Geen vierkante ogen

'Schermtijd heeft weinig invloed op slaap kinderen'

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Oxford heeft het kijken van video's of het spelen van spelletjes bijna geen invloed op de slaaptijd van kinderen.

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford halen eerdere onderzoeken naar de gevolgen van schermgebruik op het slaapgedrag onderuit. Zo wees een eerder onderzoek uit dat 90 procent van de kinderen slecht slaapt door het te lang staren naar schermen. Maar uit dit grotere onderzoek blijkt de relatie tussen slaap en schermtijd juist 'extreem bescheiden'.

Volgens het onderzoek zorgt elk uur schermtijd voor drie tot acht minuten minder slaap 's nachts. De wetenschappers vinden deze correlatie te klein om tot onderbouwde stellingen te komen.

Gewoonten aanpassen

Ouders moeten volgens hoofdonderzoeker Andrew Przybylski kijken naar andere gewoonten rond de bedtijd om het slaapgedrag te verbeteren. "Focussen op bedroutines en regelmatige slaappatronen, zoals consequente tijden van opstaan, zijn succesvollere strategieën om jonge mensen te helpen slapen, dan te denken dat schermen zelf een significante rol spelen", aldus Przybylski tegen Britse media

Het probleem van de vorige onderzoeken is volgens Przybylski dat er sprake was van te kleine testgroepen. Hij haalde zijn data uit de National Survey of Children’s Health in de Verenigde Staten uit 2016. Dit onderzoek werd gedaan onder meer dan 50.000 kinderen tot 18 jaar.

Een vervolgonderzoek naar de tijden waarop kinderen hun apparaten voor het slapen gaan uitschakelen, wordt binnenkort gepubliceerd.

Meer inzicht in schermtijd

Meerdere grote techbedrijven, waaronder Apple, Google en Facebook, hebben recent nieuwe apps en dashboards geïntroduceerd waarmee gebruikers een beter inzicht in hun schermtijd en appgebruik krijgen. Dat moet overmatig gebruik van telefoons en tablets tegengaan. 

Meer tech-video's? Volg het Bright YouTube-kanaal

Onderzoek:
Lees ook
Onderzoek: kinderen spelen langer op telefoon dan buiten
Voorkom
Lees ook
Voorkom dat je kind bijziend wordt door staren naar schermen
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl