Ga naar de inhoud
Tech

EU-landen willen extra belasting voor techgiganten afblazen

Beeld © Getty Images

Er komt voorlopig toch geen Europese ‘digitaks’ voor internetbedrijven. De Europese ministers van Financiën werden het in Brussel niet eens over een tijdelijke belastingmaatregel.

Volgens minister Wopke Hoekstra willen de meeste EU-lidstaten liever dat de belasting van techbedrijven zoals Google en Facebook op wereldniveau wordt geregeld.

Dat zou op den duur ook gebeuren. De Europese techbelasting moest een tijdelijke regel zijn, die later vervangen zou worden door mondiale regels. Die regels komen voort uit de OESO, het samenwerkingsverband van 36 landen. Maar het kan nog jaren duren voordat die regels er zijn.

Eigen plan 

Daarom kwamen de ministers in september in principe overeen een tijdelijke digitaks over de omzet in te voeren. Nu blijkt zo'n techbelasting toch te ingewikkeld.

De Europese Commissie wil een besluit in december. Brussel vreest dat een aantal lidstaten op eigen houtje wetgeving invoert waardoor een lappendeken aan regels in de EU ontstaat.

De vraag is of dit nog kan worden voorkomen. Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn al bezig met een eigen plan voor digitaks. Zweden, Ierland en Denemarken zijn juist tegen een speciale belasting, omdat het de landen minder aantrekkelijk maakt voor techbedrijven om zich te vestigen. 

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën zei vorige week tegen RTL Z dat hij de voorkeur geeft aan een gezamenlijke aanpak. Kijk zijn commentaar terug in deze video: