Tech

Frankrijk en Duitsland willen toegang tot versleutelde WhatsApp-berichten

23 augustus 2016 18:22 Aangepast: 30 juli 2017 14:30

Frankrijk en Duitsland willen officieel toestemming van de Europese Commissie om inlichtingendiensten mee te laten lezen met berichten die worden verstuurd via versleutelde chat-apps zoals WhatsApp en iMessage.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Duitse collega Thomas de Maizière presenteerden hun omstreden voorstel voor zo'n achterdeurtje dinsdag.

De ministers vinden dat de Europese Commissie met een wetsvoorstel moet komen dat makers van chat-apps verplicht om berichten leesbaar te maken voor overheden. Die wet zou moeten gelden voor alle chat-apps, of die nu binnen of buiten de EU gemaakt zijn. Volgens de ministers is dat nodig voor de bestrijding van terrorisme.

Achterdeurtjes

Veel populaire chat-apps, zoals WhatsApp, iMessage en Telegram, gebruiken end-to-end-encryptie om berichten te versleutelen. Die encryptie zorgt ervoor dat berichten enkel door zender en ontvanger leesbaar zijn; zelfs de ontwikkelaars zelf kunnen niet bij de berichten.

In hun voorstel gaan de ministers niet in op de technische kant van de zaak, en wordt niet duidelijk hoe de bedrijven toegang zouden moeten geven tot berichten. In de praktijk zouden bedrijven hun beveiliging dan moeten verzwakken, met als gevolg dat de apps ook kwetsbaarder worden voor hackers.

Bezwaren

Privacywaakhond Bits of Freedom maakt zich dan ook hardop zorgen over de gevolgen voor 'gewone mensen'. Mocht zo’n afluisterwet voor chat-apps worden aangenomen, zo stelt de waakhond, zijn terroristen de eersten die hun heil elders zoeken en andere manieren voor anonieme communicatie toepassen.

En ook belangenorganisatie CCIA, die bedrijven als Google, Microsoft, Samsung en Facebook vertegenwoordigt, waarschuwt voor de gevolgen van het voorstel. Volgens de organisatie is het begrijpelijk dat overheden na de recente aanslagen kijken naar achterdeuren in software, maar CCIA raadt dat toch sterk af.

"Verzwakte beveiliging maakt online systemen uiteindelijk kwetsbaarder voor allerlei aanvallen van terroristen en hackers. Dit is een tijd om de veiligheid te versterken—niet te verzwakken."

Bron: Bright.nl. Volg Bright op Twitter

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van