Precies weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel er uit je portemonnee verdwijnt. De meeste mensen weten wel zo ongeveer wat ze moeten betalen aan hypotheek of huur, energie en abonnementen op sport en media. Maar de exacte bedragen heeft niet iedereen paraat. De nieuwe app Dyme wil daar verandering in brengen. Dan moet je de app wel toegang geven tot je betaalrekening.
Vanaf volgende week is die applicatie beschikbaar voor de klanten van de drie grootste banken van het land: Rabobank, ING en ABN Amro.
"Dyme is een tool die inzicht geeft in je financiën", legt oprichter David Knap (25) van de start-up uit. Om de app te kunnen gebruiken moet je toestemming geven om de app je bankgegevens te laten bekijken.
Overstappen of opzeggen
Via een algoritme kan Dyme een overzicht maken van de vaste lasten, zoals je energierekening en je Videoland-abonnement. Dat overzicht krijg je in je mailbox. Vervolgens biedt Dyme je de mogelijkheid om over te stappen, als een ander bedrijf goedkoper blijkt. Of je kunt een abonnement opzeggen, als je het eigenlijk niet gebruikt.
"Vijftig procent van de Nederlanders heeft een abonnement dat hij niet meer nodig heeft", aldus Knap. Zelf betaalde hij bijvoorbeeld nog contributie aan een studievereniging, terwijl hij niet meer studeerde. "Een tientje per jaar, maar toch."
Privacy
Een derde partij toegang geven tot je privérekening: dat is misschien even slikken. "Privacy en beveiliging zijn onze belangrijkste speerpunten", vertelt Knap. De 25-jarige ondernemer vertelt dat Dyme dezelfde beveiligingsstandaarden hanteert als banken. Bovendien laat de start-up een cybersecuritybedrijf de boel geregeld checken, voert Knap aan.
Momenteel is de app alleen beschikbaar voor een select groepje klanten van Bunq. Vanaf volgende week woensdag is Dyme ook toegankelijk voor klanten van Rabobank, ING en ABN Amro.
Financiele dienstverlening
Nieuwe Europese regelgeving maakt deze financiele dienst mogelijk. Volgend jaar zijn banken verplicht bedrijven toegang te geven tot betaalrekeningen van hun klanten, als die klanten daar toestemming voor geven. Dat maakt financiele dienstverlening makkelijker.
De start-up Dyme past in een trend, zegt directeur Irine Gaasbeek van Accenture. "Start-ups in de financiele sector richtten zich voorheen vooral op payment, betalingsverkeer. Nu ligt de focus op plannen en ontzorgen." Dyme was genomineerd voor een Accenture Innovation Award, maar de prijs ging naar Safened.
Duidelijk en transparant
Het vertrouwen winnen van klanten is voor de jonge start-up van groot belang, denkt Gaasbeek. "Het is belangrijk om duidelijk en transparant te zijn. Maar als blijkt dat je geld kunt besparen, dan wordt je heel blij."