Tech

Hyundai en Kia voorzien auto's van zonnepanelen

02 november 2018 15:25 Aangepast: 02 november 2018 15:25

Worden auto's met zonnepanelen straks mainstream? Hyundai en dochterbedrijf Kia zijn in elk geval van plan om een deel van hun modellen te voorzien van zonnepanelen.

De panelen zullen worden geïnstalleerd op het dak en de motorkap van de auto's. Hyundai is van plan om zowel elektrische of hybride auto's als ouderwetse auto's met alleen een brandstofmotor uit te rusten met zonnepanelen.

Dankzij zonnepanelen kunnen elektrische auto's een grotere actieradius krijgen. Bij andere auto's kan de zonne-energie zorgen voor een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot van broeikasgassen. 

Even wachten

Hyundai is van plan de eerste generatie van zijn zonnepaneelsysteem te gebruiken bij hybride auto's. Afhankelijk van het weer en de omgeving van de auto kunnen deze zonnepanelen elke dag 30 tot 60 procent van de accu opladen. Daarna wil Hyundai semi-transparante zonnepanelen uitbrengen die ook op auto's met een ouderwetse verbrandingsmotor zullen worden geïnstalleerd.

Wie een auto met zonnepanelen van Hyundai en Kia wil, moet nog wel even wachten. De eerste auto met zonnepanelen zal op zijn vroegst in 2020 worden gelanceerd.

119.000 euro

Tot nu toe worden alleen experimentele en luxe auto's uitgerust met zonnepanelen. Zo is onder meer de Nederlandse startup Lightyear bezig met de ontwikkeling van een elektrische gezinsauto met zonnepanelen op het dak. Goedkoop wordt de Lightyear One niet: de auto kost minimaal 119.000 euro.

Dan is de Sion met geïntegreerde zonnepanelen een stuk goedkoper. Deze auto van een Duitse startup moet vanaf eind volgend jaar voor 20.000 euro te koop zijn, Bright reed onlangs al in het prototype.

Kijk ook: auto met zonnepanelen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse startup maakt 'meest aerodynamische auto'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`