Tech

SEC en Justitie zijn tweede onderzoek naar Tesla gestart

02 november 2018 14:01 Aangepast: 02 november 2018 14:30
Tesla geeft toe dat er twee onderzoeken lopen. Beeld © Getty Images

Tesla geeft toe dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC niet een, maar twee onderzoeken heeft lopen naar het bedrijf. De beurswaakhond onderzoekt of ceo Elon Musk beleggers heeft misleid door een te positief beeld te schetsen van de productiecijfers van de Model 3.

Dat is te lezen in documenten die Tesla heeft ingediend bij de beurswaakhond. Het eerste onderzoek richt zich op de tweet van Musk waarin hij zei te overwegen het bedrijf van de beurs te halen.

Dat leverde Tesla problemen op: SEC klaagde Tesla aan wegens fraude en trof daarna een schikking met Musk. De komende drie jaar mag Musk niet de voorzittersrol bij de raad van commissarissen vervullen. Daarnaast moesten zowel hij als Tesla een boete van 20 miljoen dollar betalen.

Onderzoek naar Model 3-voorspellingen

De eerste zaak is dus met een schikking afgewend, maar nu ligt er een nieuwe zaak op de loer. Zowel beurswaakhond SEC als het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoeken volgens Tesla de voorspellingen over hoeveel Model 3's er geproduceerd zouden worden in 2017.

De Model 3 is het eerste massaproductievoertuig van Tesla, en daarmee ook de auto waarmee zwarte cijfers geschreven moesten worden. Dat laatste lukt vooralsnog, zo bleek uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Wel wordt Tesla al jarenlang geplaagd door vertraging in de productie.

'Tweets door slaapgebrek' 

Tesla heeft in de schikking met de SEC afgesproken dat het bedrijf ook zal zorgen dat Musk voorzichtiger zou omgaan met uitlatingen over het bedrijf. Of dat ook gaat gebeuren is maar de vraag.

Kort na de schikking bleek al dat Musk niet veel had opgestoken van het corrigerend gesprek met de SEC. Hij beledigde de beurswaakhond op Twitter, stelde dat ze de belangen van shortsellers dienen, noemde de organisatie 'kwaadaardig' en zei dat wat zij doen illegaal zou moeten zijn. In een podcast bij Recode gaf hij daarnaast toe dat hij zijn uitlatingen op Twitter nauwelijks filtert.

In de podcast van Recode wijt Musk sommige tweets aan slaapgebrek. "Toen we de productie van de Model 3 aan het opvoeren waren, draaide ik echt idiote weken van wel 120 uur." Die tijd is nu voorbij. "Ik werk nu tachtig of negentig uur per week, dat is goed te doen."

Structuur veranderen

Een groep aandeelhouders van Tesla roept intussen het bedrijf op om verregaande veranderingen in de structuur van het bedrijf door te voeren.

Zij vinden dat de positie van voorzitter en ceo, die Musk lang allebei had, gescheiden moeten worden en blijven. Ook vinden ze dat sommige leden van de raad van bestuur moeten opstappen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore