Ga naar de inhoud
Chinese smartphones

Nieuwe telefoons Lenovo en Honor met uitschuifbare camera's

De Chinese telefoonfabrikanten zijn op dreef deze week. Honor en Lenovo hebben nieuwe smartphones aangekondigd met uitschuivende camera's aan de bovenkant.

Onlangs was de Oppo Find X een van de eerste telefoons met een uitschuifbare camera. Deze trend lijkt zich door te zetten, nadat Xiaomi eind oktober de Mi Mix 3 presenteerde met eveneens een uitschuifcamera. De Chinese fabrikanten gebruiken zo'n uitschuifbare camera om de inkeping in het scherm, de zogeheten notch, te vermijden. De selfiecamera schuift uit als de camera-app opent en zit verborgen in de telefoon als deze niet wordt gebruikt.

Bijna 100 procent

De 16 megapixel-selfiecamera van de nieuwe Honor Magic 2 schuift handmatig uit, zoals retro-schuiftelefoons. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Oppo Find X die de camera motorisch aanstuurde. Retro is de Magic 2 verder zeker niet: hij heeft een vingerscanner onder het scherm en huist een 1080 x 2340 pixels amoled-scherm van 6,39 inch. Aan de achterzijde heeft de telefoon drie lenzen met 24MP, waaronder ook een extra wide-angle-lens.

Laagste prijs

De nieuwe Lenovo Z5 Pro heeft niet alleen een uitschuivende camera, maar ook nog de laagste prijs ten opzichte van zijn Chinese concurrenten. De Z5 Pro heeft een omgerekende prijs van ongeveer €253, terwijl de Mi Mix 3 €417 en de Honor Magic 2 €481 kosten. Dit prijsverschil komt voornamelijk door de lagere Snapdragon 710-processor in de Z5 Pro, terwijl de telefoon hetzelfde 6,39 inch FHD+ amoled-scherm heeft. Ook de vingerafdrukscanner zit bij de Z5 Pro in het scherm verwerkt en Lenovo claimt dat het scherm 95% van de voorkant inneemt. 

Ook bij Samsung?

De verschillen tussen de nieuwe Chinese telefoons zijn klein, maar duidelijk is dat de strijd tussen de telefoons met uitschuifbare camera’s begonnen is. Of de uitschuifbare camera ook overgenomen wordt door grotere merken als Huawei, Samsung en Apple is nog maar de vraag. Uitschuifmechanismen krijgen vaak kritiek vanwege de gevoeligheid voor stof, zand en water. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe telefoons van Lenovo en Honor ook in Europa zullen verschijnen.

Deze
Lees ook
Deze telefoon heeft aan de achterkant ook een scherm