Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Google-medewerkers leggen massaal werk neer om seksuele intimidatie

01 november 2018 11:10 Aangepast: 01 november 2018 11:10
Beeld © Getty Images

Honderden medewerkers van Google in Azië hebben hun werk neergelegd en zijn hun kantoren uitgelopen om te protesteren tegen seksuele intimidatie, seksisme en racisme op de werkvloer. Later op de dag gaan Googlers in andere kantoren ook actievoeren.

De medewerkers vinden dat het bedrijf niet voldoende doet om de bedrijfscultuur aan te pakken en seksueel wangedrag te voorkomen. Daarom gaan ongeveer 1000 van de in totaal 94.000 Google-medewerkers vandaag actievoeren. 

Volgens persbureau Bloomberg wil het actievoerend personeel een afvaardiging van de medewerkers in de raad van bestuur en willen ze dat er openheid komt over het verschil is salaris tussen mannen en vrouwen.

Daarnaast willen ze dat de organisatie anders omgaat met meldingen van seksueel wangedrag.

Google-ceo Sundar Pichai noemt de suggesties 'constructief' en zegt dat het bedrijf alle feedback bekijkt om ermee aan de slag te kunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Android-oprichter onder vuur

'Google verzweeg seksincident topman Andy Rubin'

48 medewerkers ontslagen

Afgelopen week schreef de New York Times dat Google verdenkingen van seksueel wangedrag door Android-oprichter Andy Rubin onder de pet probeerde te houden. Google liet hem vier jaar geleden vertrekken met een gouden handdruk van 90 miljoen dollar. Rubin ontkende de beschuldigingen.

De beschuldigingen aan het adres van Rubin lijken niet op zichzelf te staan. Want ook een andere topman, Rich DeVaul, die het innovatielab Google X leidde, zou het bedrijf hebben verlaten na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Hij zou volgens de New York Times geen geld hebben meegekregen.

Brief van de baas

Google-ceo Sundar Pichai probeerde de affaire te sussen door het personeel een brief te schrijven. Daarin schrijft hij onder meer dat het bedrijf elke melding van seksueel wangedrag serieus neemt, onderzoekt en overgaat tot actie als dat nodig is. 

Ook meldt hij dat Google de afgelopen twee jaar 48 medewerkers ontsloeg wegens seksuele intimidatie. Dertien van hen hadden een functie als manager of zaten nog hoger in de organisatie. Niemand van hen kreeg een vergoeding mee bij het ontslag. 

Afgelopen dinsdag mailde Pichai het personeel nog dat de gemaakte excuses na de eerste publicatie van de New York Times niet genoeg was. Personeelsleden die meedoen aan de actie krijgen de steun die ze nodig hebben, aldus Pichai.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore