Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Hoe smart wallet Ekster van Kickstarter naar miljoenenomzet ging

05 november 2018 10:27 Aangepast: 05 november 2018 11:40
Richard Canneman, Rick Scharnigg en Olivier Momma Beeld © Ekster

Kickstarter-fanaten Richard Canneman, Olivier Momma en Rick Scharnigg bouwden een crowdfundcampagne voor een 'smart wallet' in twee jaar tijd uit tot een gewilde gadget die te koop is bij het Amerikaanse Macy's. Met slimme snufjes hopen ze de concurrentie voor te blijven. "Er zit enorm veel tech in, dus echt bang voor copycats zijn we niet."

Op het kantoor van Ekster aan de Singel in Amsterdam staat een doos met een stuk of veertig smart wallets. Het zijn kleine portemonnees voor je pasjes die de laatste jaren vooral populair zijn geworden onder mannen. Je hebt ze met en zonder technische snufjes.

"Op Alibaba komen er elke dag nieuwe bij. En we bestellen ze allemaal", vertellen Canneman en Momma in gesprek met RTL Z.

Blokkeren tegen skimming

De oprichters zijn vooral benieuwd naar de slimme varianten, met techniek erin verwerkt. Deze maand lanceerden ze namelijk de derde versie van hun eigen slimme portemonnee. Een superdunne met ruimte voor zo'n tien pasjes die NFC-functies in de chip van de passen afschermt voor skimming en een tracksysteem bevat. "Dan raak je hem nooit meer kwijt", aldus Canneman.

De ondernemers startten hun bedrijf in 2016, geïnspireerd door een voorliefde voor nieuwe gadgets op crowdfundingwebsite Kickstarter. "De animo voor smart wallets op dit platform is echt huge", zegt Momma. Maar geen van de bestaande opties voldeed aan de wensen van de heren.

Gokje wagen

Ze besloten zelf een gokje te wagen, met een prototype en een crowdfundcampagne. Al snel werd er bijna 1 miljoen euro opgehaald. Klein probleem: er moesten ineens 10.000 Eksters worden gemaakt, voor alle fans die er een via Kickstarter hadden besteld.

Dat duurde zo'n zeven maanden, zeggen de mannen. Maar inmiddels staat er volgens hen wel een product waar de echte liefhebber niet omheen kan. Het team van Ekster telde begin dit jaar nog drie man, maar is inmiddels gegroeid naar vijftien. Er worden nu 40.000 Ekters per jaar verkocht en het bedrijf kent een omzet van 3 miljoen euro.

Grote warenhuizen

Momma hoopt de cijfers dit jaar te verdubbelen en richt zijn pijlen grotendeels op de Amerikaanse markt. "In Nederland zijn we niet erg bekend, 92 procent van onze omzet komt uit de VS", zegt hij. De markt voor smart wallets vertegenwoordigt volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Credence in 2025 in de VS een waarde van ruim 526 miljoen dollar.

Mede dankzij de Kickstarter-campagne wist Ekster goede contacten op te bouwen in Amerika, waardoor er nu spullen verkocht worden bij internationale warenhuizen, zoals Macy's. Maar de wallets zijn ook te vinden in het Britse Selfridges, bij het Duitse KaDeWe en bij Printemps in Frankrijk.

Slimme portemonnee van Ekster Slimme portemonnee van Ekster

Concurrentie in VS

Volgens Merijn Doggen van Bright spelen partijen zoals Ekster handig in op het feit dat steeds minder mensen betalen met cash en de angst voor skimming. "Het Nederlandse Secrid is hier een van de grootste partijen op de markt", weet hij. Ekster zelf ziet vooral concurrentie in het Amerikaanse Volterman en Wallor.

Dat komt ook doordat de smart wallets van Ekster in China worden gemaakt. Door de handelsoorlog tussen dit land en de VS gelden er inmiddels importheffingen van 10 procent, met een dreigende 25 procent vanaf januari. "We incasseren de kosten nu zelf, maar als ze verder omhoog gaan dan stijgt onze prijs waarschijnlijk ook mee", zegt Momma.

Siri waar is mijn portemonnee?

Hij gelooft desondanks dat er een goede markt is voor zijn product, mede dankzij de technische snufjes en updates. Zo kan het trackingsysteem geactiveerd worden met de spraakassistenten van Google en Apple. "Siri waar is mijn portemonnee?"

Je kunt hem vinden op de kaart in de Ekster-app op je smartphone. Je kan hem zelfs even bellen: de ringtone die afgaat vertelt je hopelijk waar je portemonnee is gebleven. De telefoon en wallet moeten dan wel verbonden zijn via bluetooth.

Goede batterij

"Zodra de wallet buiten het bereik van je telefoon valt, kun je hem terugvinden dankzij andere gebruikers", zegt Canneman. Zij hebben een gps-functie in hun app die, als de wallet in je buurt is, kan laten zien waar die is. 

Daar is wel een goede batterij voor nodig. Ekster ontwikkelde hiervoor een piepklein zonnepaneeltje. "Met hulp van de Rotterdamse ontwikkelaar TWTG zijn we er in geslaagd om een modulair paneel te maken, waarmee het trackingsysteem kan worden opgeladen", legt Momma uit.

Het paneel heeft geen direct licht nodig en werkt bijvoorbeeld ook op kantoorlampen of de zaklamp van je mobiel. "Het werkt twee maanden zonder op te laden."

Problemen

Maar ben je je portemonnee serieus verloren, dan is het systeem dus ook afhankelijk van andere gebruikers die je moeten helpen het op te sporen. Dat werkt volgens Ekster vooral goed in de grote steden, maar geeft geen zekerheid. Bij bluetooth-tracker Tile levert dit bijvoorbeeld problemen op, weet David Lemereis van gadgetsite Bright.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Uitpakparty: verloren voorwerpen vinden met Tile-trackers

Op de derde versie van de Ekster komt daarom ook een aanvullende QR-code die de eerlijke vinder kan scannen om de wallet weer terug bij de eigenaar te krijgen. "We blijven ontwikkelen, want we willen sneller en beter zijn dat de concurrenten", zegt Canneman.

Dat moet zeker lukken met de vele copycats van Alibaba, denken de ondernemers: "Ik weet niet of je er weleens wat besteld hebt, maar meestal valt het binnen no-time uit elkaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore