Tech

Waarom we nog niet kunnen betalen met Apple Pay en Google Pay

31 oktober 2018 17:15 Aangepast: 31 oktober 2018 18:48
Beeld © Getty Images

Contactloos betalen met Google Pay en Apple Pay is nog altijd niet mogelijk in Nederland, terwijl dat in de landen om ons heen wel kan of op korte termijn mogelijk wordt. Of wij in Nederland snel aan de beurt komen is dan ook maar de vraag.

Smartwatchmaker Garmin troeft Apple en Google ondertussen af, want met horloges van dat merk kun je contactloos betalen in winkels. Het is weer een nieuwe manier om het betalen aan een kassa nog iets makkelijker te maken, terwijl we al de nodige opties hadden om dat te  doen. Je kunt immers pinnen, contactloos betalen met je pas, je Android-toestel en andere gadgets.

Daarom is het maar de vraag of de komst van Google Pay en Apple Pay nog iets toe zou voegen, zegt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. "Want we hebben al zo veel betaalgemak." 

In het buitenland voegt het meer toe

In andere markten is de situatie anders en voegen die diensten echt iets toe, legt Beugel uit.

"In de VS bijvoorbeeld is het betaallandschap veel complexer. Daar hebben winkeliers soms wel drie of vier terminals voor verschillende pasjes. En als je net dat pasje niet hebt wat daarbij past, kun je helemaal niet betalen. Behalve dan met contanten."

De afwezigheid van Google en Apple is hier dus niet zo’n ramp. "Want er is veel minder noodzaak om die opties in te voeren." 

Toch zou hij het zien als een leuke toevoeging als bezitters van iPhones en Apple Watches die apparaten zouden kunnen gebruiken om contactloos een broodje kaas kunnen afrekenen

Contactloos betalen

De chips die contactloos betalen mogelijk maken, zitten al een aantal jaar in de smartphones die op de markt zijn. En als klant van een van de grootbanken, ABN Amro, ING en Rabobank, kun je al sinds 2016 contactloos betalen als je een Android-toestel met zo’n NFC-chip hebt.

Het is daarom ook niet helemaal duidelijk of Nederland überhaupt zit te wachten op een van die diensten van de techreuzen. Cijfers van de Betaalvereniging lijken dat beeld te bevestigen. Want smartphone-eigenaren die contactloos kunnen betalen, doen dat maar zo'n vier tot vijf keer per maand

Miniatuurvoorbeeld
Nog geen groot succes

Betalen met mobiel bij kassa slaat nog niet echt aan

Jaloers kijken

Voor de Android-bezitter is het ontbreken van de betaaldiensten van de techreuzen niet zo’n probleem, want zij kunnen in ieder geval contactloos betalen via de app van hun bank. Dat komt omdat in Android het wel mogelijk is om de NFC-chip te gebruiken.

Voor iPhone-bezitters die met hun telefoon willen afrekenen zit er daarom eigenlijk niets anders op dan jaloers kijken naar het buitenland of mensen met een Android-toestel. 

Ondanks dat de benodigde NFC-chips al sinds de lancering van de iPhone 6 in 2014 in die telefoons zitten, wil de dienst maar niet naar Nederland komen. Apple verleent de banken in Nederland nog geen toegang tot die chip en dus kan Apple Pay nog niet ingezet worden door de banken. 

Ondertussen komen er steeds meer landen bij, het zijn er inmiddels 30. En daar komt België ook nog eens bij, meldt de Belgische krant De Tijd. Daar kunnen klanten van BNP Paribas Fortis, die een iPhone hebben, gebruik maken van de dienst.

Google Wallet 

Google Pay is sinds gisteren officieel ook beschikbaar in Noorwegen, Denemarkten, Finland en Zweden. Met die Scandinavische landen erbij, is Google Pay nu te gebruiken in 25 landen.

Die dienst is de Android-variant van het contactloos betalen met je smartphone. Het is de opvolger van twee andere systemen van Google: Android Pay en de Google Wallet. Android Pay werd in 2015 aangekondigd. 

Nederlandse banken niet in gesprek met Apple en Google

De kans dat Nederland binnenkort alsnog aan de beurt komt, is niet groot, als we de Nederlandse banken moeten geloven. 

Volksbank, het moederbedrijf van onder andere SNS Bank, is niet in gesprek met Google en Apple. De bank heeft het niet nodig en biedt al de mogelijkheid om via een app te contactloos te betalen met Android-toestellen. "Het is nou niet zo dat Apple de gouden innovatiekaart in handen heeft", zegt woordvoerder Sijmen Veenstra.

Daarmee ligt het op één lijn met de Betaalvereniging. "Je zou je moeten afvragen wat Apple Pay nog toevoegt aan het bestaande palet."

'We volgen de ontwikkelingen'

ING zegt nieuwe ontwikkelingen te volgen. Of de bank in gesprek is om de diensten van Apple en Google beschikbaar te maken, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook een woordvoerder van Rabobank zegt dat de bank de ontwikkelingen volgt. 

ABN Amro blijft er, net als de collegabanken bij, dat Apple Pay en Google Pay niet beschikbaar zijn in Nederland. En dat de bank er om die reden ook niets mee kan doen. 

Google laat weten dat het zoveel mogelijk van zijn diensten ook in Nederland beschikbaar wil maken. Maar dat er op dit moment niets te melden valt over Google Pay en een mogelijke datum dat de dienst naar Nederland komt.

Apple reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van