Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Brandbrief

'Stint moet met aanpassingen zo snel mogelijk de weg weer op'

30 oktober 2018 18:03 Aangepast: 30 oktober 2018 19:47
Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat moet zo snel mogelijk een verbeterde versie van de stint toestaan op de weg. Dat schrijven de Branchevereniging Kinderopvang en BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, in een brandbrief die ze morgen aan de Tweede Kamer sturen.

Ruim een week na het fatale ongeluk met een stint in Oss stelde de minister een verbod in. De minister wil een lopend TNO-onderzoek naar de veiligheid van het voertuig afwachten. Die resultaten komen niet eerder dan rond de jaarwisseling.

Handvol wijzigingen

Experts van de Universiteit Twente en Technische Universiteit Eindhoven hebben de stint nu uitvoerig onderzocht en concluderen dat het voertuig op korte termijn kan worden verbeterd. "Het zijn een handvol wijzigingen die binnen drie weken door te voeren zijn”, zegt Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Een giftige cocktail: vier dode kinderen, paniek en House of Cards

Kinderdagverblijven zien het verbod op de stint met lede ogen aan. Hanny van Lune heeft voor de opvang van 50 kinderen in Heerenveen zelf een busje moeten kopen. Daarmee kunnen acht kinderen worden vervoerd.

Kosten doorberekenen

"Ik heb nog twee busjes gehuurd. Een hele grote bus kan niet, want daar heb je een speciaal rijbewijs voor nodig. Intussen lopen de kosten hoog op. Een stint kun je overal kwijt, maar met een busje moet je toch ook weer parkeerkosten betalen. Ik kan dit op den duur niet allemaal zelf betalen, maar moet dit doorberekenen aan de ouders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ministerie misbruikte verklaring over stintproblemen: 'We zijn politieke speelbal geworden'

Veel kinderdagverblijven kampen met deze problemen, weet Gjalt Jellesma van belangenvereniging BOinK. "Maar we zien ook dat alternatieven voor de stint veiligheidsrisico's met zich meebrengen."

In januari de weg op

Daarmee bedoelt Jellesma bijvoorbeeld bakfietsen, of het lopen met kinderen. "Met het oog op het slechter wordende weer, zijn de tijdelijke risico's niet langer houdbaar. De minister moet ingrijpen en een veiliger stint toestaan."

Bij de kinderopvang in Heerenveen hebben ze alle vertrouwen in een terugkeer van de stint. "Wij hebben er nog nooit een probleem mee gehad", zegt directeur Van Lune. De kinderopvang en de ouders hopen dat de verbeterde versie van de stint in januari de weg op kan.

Faillissement

Het bedrijf achter de stint heeft een faillissementsaanvraag ingediend, de rechter heeft daar nog geen beslissing over genomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore