Tech

Europese miljoenensteun voor Delfts 'onhackbaar internet'

29 oktober 2018 17:47 Aangepast: 29 oktober 2018 17:59
Beeld © QuTech

Nederlandse onderzoekers krijgen een miljoenensubsidie van de EU om met een groep wetenschappers en bedrijven verder te werken aan een onhackbaar quantuminternet. Dat internet is uiteindelijk veel veiliger, omdat de informatie erop niet te onderscheppen is.

Met de 10,4 miljoen euro van de Europese Unie gaat een groep samenwerkende onderzoekers en hightechbedrijven, onder leiding van het Nederlandse QuTech, samen de technologie ontwikkelen die nodig is om zo’n quantuminternet te bouwen, maakt het bedrijf bekend

Niet te kraken

Het quantuminternet is stukken veiliger dan het 'gewone' internet. Hackers kunnen nu informatie en communicatie onderscheppen, maar bij het quantuminternet wordt gebruik gemaakt van zogenoemde quantumverstrengelingen, legt QuTech-onderzoeker Stephanie Wehner uit.

Op het moment dat er bijvoorbeeld een hacker deze dataverbinding onderschept, maakt hij daarmee de verstrengeling kapot. Daarmee verdwijnt de informatie die verzonden wordt, maar weten de zender en ontvanger dus ook dat er iemand mee wilde knoeien.

Dat is interessant vanwege de komst van quantumcomputers, een hele krachtige computer die snel ingewikkelde berekeningen kan maken. Dergelijke computers zijn in staat om de huidige beveiligingsopties te kraken. "Dus ook al heeft een hacker een quantumcomputer, nu of in de toekomst, dan nog is onze communicatie veilig."

Lange afstanden

Op dit moment kun je al een quantumverbinding tot stand te brengen tussen twee punten op 100 kilometer afstand van elkaar. Maar die afstand moet groter worden, vertelt Wehner.

Daarnaast wil het QuTech-team met hun collega-onderzoekers in heel Europa quantumprocessors verbinden, bijvoorbeeld om op afstand verbinding te leggen met een quantumcomputer.

Om die computer ingewikkelde taken te laten uitvoeren, heb je dan 'slechts een relatief simpel quantumapparaat' nodig.

Eerste netwerk in 2020

QuTech is ook al dichtbij het opzetten van het eerste quantumnetwerk met drie of vier knooppunten. Dat moet er in 2020 zijn en moet Amsterdam, Den Haag, Leiden en Delft verbinden.

Een gezamenlijk team van het consortium moet uiteindelijk meerdere netwerken opzetten, om er op die manier voor te zorgen dat Europese onderzoekers en de industrie voorop blijven lopen, legt Wehner uit.

Ambitie

En daarom is die subsidie heel belangrijk. "Wij kunnen natuurlijk onze eigen projecten verder brengen, maar het verbindt ons ook met sterke partners in Europa. Onze pogingen worden sterker omdat er veel sterke industrie is in dit project."

Die industrie kan de ontwikkelingen op verschillende manieren helpen. "Aan de ene kant voor betere lasersystemen die hiervoor gebouwd worden. Maar ook om te kijken naar quantumnetwerk dat sneller bruikbaar wordt voor mensen", zegt Wehner.

En daarin schuilt de echte ambitie: "een quantum internet dat ook echt gebruikt kan worden. Dat zal nog wel even duren. Maar wij kunnen die technologie niet in ons eentje maken vanuit het academische domein."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van