Tech

IBM wil cloud bestormen door overname van Red Hat voor 34,4 miljard

29 oktober 2018 12:19 Aangepast: 29 oktober 2018 17:13
IBM-ceo Ginniy Rometty tijdens een presentatie over kunstmatige intelligentie Beeld © Getty Images

Techbedrijf IBM heeft gisteren zijn grootste aankoop ooit aangekondigd. Voor 34,4 miljard dollar (30,2 miljard euro) neemt het softwarebedrijf Red Hat over. Hiermee wil het de concurrentie aangaan met Amazon en Microsoft op de clouddienstenmarkt.

IBM-ceo Ginniy Rometty noemt de miljardenovername van Red Hat 'een game changer', waarmee de cloudmarkt zal veranderen. Het techbedrijf rekent erop dat bedrijven nog veel meer gaan doen in de cloud dan nu al het geval is. En met deze overname wil het daarvan profiteren.

Flinke concurrentie

De achterstand van IBM ten opzichte van de marktleiders Amazon en Microsoft is volgens Canalys, dat de wereldwijde techmarkt analyseert, nog aanzienlijk. In het tweede kwartaal van dit jaar was Amazon de grootste aanbieder, met een marktaandeel van 31 procent.

Daarachter volgen Microsoft (18 procent) en Google (8 procent). Volgens Synergy, een andere analistenbureau, werd IBM in het tweede kwartaal zelfs ingehaald door Alibaba als vierde speler in die markt. 

Open source en cloud

Red Hat biedt bedrijfssoftware en diensten aan voor Linux. En omdat dit een open source besturingssysteem is, is veel van de software van het bedrijf is gratis beschikbaar.

Het gros van de inkomsten van het bedrijf komt uit abonnementen op ondersteunende diensten voor de software, met name aan grotere bedrijven. Bijvoorbeeld om die programma’s up-to-date en veilig te houden.

Via verschillende overnames is het zich de afgelopen jaren ook steeds meer gaan richten op het aanbieden van clouddiensten. En dat is precies waar deze overname om draait. 

'Een geloofwaardige speler'

Het afgelopen kwartaal steeg de omzet vanuit de cloud-divisie van IBM met 10 procent tot 4,5 miljard dollar. In het vorige kwartaal was die stijging nog 20 procent.

Volgens een analist van Bloomberg wordt IBM door deze overname 'een geloofwaardige speler' op de markt van markt voor clouddiensten. Met de aankoop krijgt het bedrijf 'een bezit in handen waardoor ze vooruit kunnen kijken in plaats van achteruit'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van