Nightwatch

Armband met sensoren slaat alarm bij epilepsieaanvallen

26 oktober 2018 15:20 Aangepast: 26 oktober 2018 18:19
Beeld © Livassured

Een nieuwe armband met sensoren kan bij de meeste ernstige nachtelijke epilepsieaanvallen eerder alarm slaan dan bestaande apparatuur.

Dat meldt de Technische Universiteit Eindhoven. Dankzij de nieuwe armband, die Nightwatch heet, zou het aantal onverwachte nachtelijke sterfgevallen bij epilepsiepatiënten kunnen afnemen.

Alarm naar verzorgers

De armband herkent essentiële kenmerken van ernstige aanvallen, zoals een afwijkende hartslag en schokkende bewegingen. Het apparaatje stuurt in die gevallen draadloos een alarmsignaal naar bijvoorbeeld verzorgers.

Het onderzoeksteam, het Nederlandse Tele-epilepsieconsortium, testte de Nightwatch 65 nachten bij 28 epilepsiepatiënten met een verstandelijke beperking en constateerde dat 85 procent van de aanvallen werd gesignaleerd.

Twee sensoren

De Nightwatch werkt met een hartslagsensor en een bewegingssensor. De waarschuwingen worden nu nog op basis van de afzonderlijke sensoren gegeven, maar het consortium onderzoekt nog hoe beide sensoren slim kunnen samenwerken om tot nauwkeurigere waarschuwingen te komen.

Meer technieuws? Like Bright op Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore