'Blinde vlek in China'

Ex-securitychef Facebook: 'Apple hypocriet over privacy'

26 oktober 2018 12:21 Aangepast: 26 oktober 2018 18:21
De iPhone XR Beeld © Bright

Volgens de voormalige security-chef van Facebook, Alex Stamos, zijn de betogen van Apple-ceo Tim Cook over het belang van privacy in de techsector hypocriet.

Eerder deze week haalde de topman van Apple tijdens een bijeenkomst in Brussel flink uit naar techbedrijven die hun businessmodel voor een belangrijk deel hebben gebaseerd op het verzamelen van gegevens van gebruikers. Hoewel Cook Facebook en Google niet bij naam noemde, was het duidelijk dat de Apple-topman onder meer aan deze bedrijven dacht.

Alex Stamos, die voorheen chef security was bij Facebook, vindt de kritiek van Cook hypocriet. Op Twitter wijst hij erop dat Apple in China bepaald niet op de bres staat voor de privacy van zijn gebruikers.

Encryptie en VPN

Stamos schrijft dat Apple Chinese gebruikers de mogelijkheid ontzegt om chat-apps met end-to-end encryptie en VPN-software te installeren op hun telefoons. Dergelijke technologie zou Chinese gebruikers in staat stellen om te kunnen communiceren zonder dat ze bang hoeven te zijn dat bijvoorbeeld de Chinese overheid kan meekijken.

Ook verwijt Stamos Apple dat het bedrijf zijn iCloud-data heeft ondergebracht bij een telecombedrijf dat in handen is van de Chinese overheid. "De impact daarvan is onduidelijk", meent Stamos. "China is een ethische blinde vlek voor veel mensen in de techindustrie."

Sleutels

Cook heeft eerder in een interview met Vice verklaard dat Apple nog altijd de enige partij is die de sleutels tot de iCloud in handen heeft. Volgens de Apple-topman is de privacy van gebruikers ook in China belangrijk. "Encryptie is voor ons hetzelfde in elk land. Dus als je een bericht stuurt in China, dan is het versleuteld."

Cook pleitte eerder deze week voor strengere privacywetgeving wereldwijd. Hij prees de AVG en sprak de hoop uit dat andere landen, zoals de Verenigde Staten, vergelijkbare wetgeving zullen invoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple-ceo Tim Cook haalt uit naar datahonger van techreuzen

Meer gadgetvideo's? Volg het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore