Android-vader

'Google verzweeg seksincident topman Andy Rubin'

25 oktober 2018 22:26 Aangepast: 26 oktober 2018 11:41

Google heeft naar verluidt jarenlang verdenkingen van seksueel wangedrag door Android-oprichter Andy Rubin verzwegen.

Nadat duidelijk werd dat de claims tegen Rubin best geloofwaardig waren, liet Google hem in 2014 vertrekken met een premie van 90 miljoen dollar. Dat schrijft The New York Times op basis van ingewijden.

Google ontkent de beschuldiging. Het techconcern en moederbedrijf Alphabet hebben altijd beweerd dat Rubin destijds zelf besloot om wat anders te gaan doen.

Maar volgens The New York Times maakte een beschuldiging over een seksavontuurtje zijn positie onhoudbaar. Hij zou een vrouwelijke medewerker met wie hij een affaire had tegen haar zin hebben gedwongen tot orale seks.

Op Twitter stelt Rubin dat het artikel in The New York Times "talloze onnauwkeurigheden" bevat. "Ik heb nooit een vrouw tot seks gedwongen in een hotelkamer." Volgens Rubin is hij slachtoffer van een lastercampagne die verband houdt met zijn echtscheiding.

'Vader' van Android

Rubin wordt beschouwd als de geestelijk vader van besturingssysteem Android, waarop wereldwijd miljarden smartphones draaien. Hij was sinds 2005 werkzaam bij Google nadat het bedrijf Android had ingelijfd. In het wereldje was hij nooit onomstreden. Wijlen Apple-topman Steve Jobs verweet Rubin bijvoorbeeld dat Google Apple's besturingssysteem iOS had gekopieerd met Android.

Essential Phone

Rubin werkte de afgelopen jaren aan zijn startup Essential, dat een high-end smartphone op de markt bracht. Dat toestel was geen verkoopsucces, maar het bedrijf zou inmiddels werken aan een opmerkelijke nieuwe telefoon, die vooral gericht zou zijn op spraakbediening. De telefoon zou alleen een klein scherm hebben en veel taken automatisch uitvoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Android-oprichter werkt aan nieuw type telefoon met AI'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore