Gestolen privébeelden

Netwerk met gestolen naaktfoto's Nederlandse meisjes offline gehaald

25 oktober 2018 16:36 Aangepast: 25 oktober 2018 16:39
Nova (21) is één van slachtoffers van dit netwerk Beeld © RTL Nieuws

Het besloten netwerk van mannen dat jonge Nederlandse meisjes hackt en hun privébeelden steelt, is vannacht offline gehaald door de beheerder.

RTL Nieuws legde gisteren dit besloten netwerk bloot, nadat het undercover was gegaan en toegang had gekregen tot het netwerk. Op dat netwerk deelden zo'n honderd mannen gestolen beelden van 150 veelal jonge meisjes, die meestal nog op de middelbare school zitten. 

Het zijn lang niet altijd seksueel getinte foto's die de hackers buitmaken. De groep mannen laat zien dat meisjes en vrouwen ook gevaar lopen als ze geen expliciet seksuele foto's maken en delen.

Offline

De beheerder van dit netwerk heeft de online map waar alle gestolen privébeelden in werden bewaard, verwijderd. Dat betekent niet dat de beelden nooit meer online opduiken: de leden van dit netwerk kunnen de foto's en video's nog op hun computer hebben staan. 

Het chatkanaal waar deze mannen met elkaar communiceerden, is door de Nederlandse politie offline gehaald.

Privéfoto's van jonge meisjes gestolen en gedeeld in besloten netwerk

Privéfoto’s van jonge meisjes worden online gedeeld in een besloten netwerk. Het gaat om foto's die gestolen worden uit de Cloud, vaak zonder dat die dat zelf weten. Onze techjournalist Daniël Verlaan wist dat online netwerk binnen te dringen.

iClouds hacken

De mannen uit dit netwerk hacken meisjes door online te zoeken naar eerder gelekte wachtwoorden en deze uit te proberen. Als het slachtoffer al jaren voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan de hacker toegang krijgen tot bijvoorbeeld een iCloud- of Google-account. Daar vinden ze opgeslagen foto's en video's, maar ook volledige WhatsApp-gesprekken.

Een screenshot van de online bibliotheek. Een screenshot van de online bibliotheek.

Een andere populaire methode om toegang te krijgen tot de iCloud van een slachtoffer is om de geheime vragen van het slachtoffer te beantwoorden. Dit zijn vragen als 'wat is de naam van je eerste huisdier', die de hackers kunnen beantwoorden door de Facebook, Instagram en Twitter van het meisje te doorzoeken. Na het beantwoorden van deze geheime vragen kunnen ze het wachtwoord opnieuw instellen, waarna ze toegang hebben tot de online opgeslagen beelden.

Nova

Ook de Amsterdamse studente Nova (21) werd gehackt en haar foto's circuleren in dit netwerk. Het gaat bijvoorbeeld om foto's van zichzelf in een lingeriesetje, die ze stuurde naar een vriendin om haar mening te vragen. Of een foto waarop te zien is dat ze erg is verbrand. Ze had die naar haar moeder gestuurd om te vragen wat ze moest doen. "Ik snap niet waarom je dat soort foto's wil stelen, er staan toch veel pikantere dingen op het internet?"

Nova's (21) privéfoto's gestolen na hack: 'Ik maak geen foto's meer van mijn lichaam'

Nova (21) haar iCloud werd gehackt, zonder dat ze het wist. Hackers konden zo meerdere privéfoto's van haar stelen. De foto's kwamen uiteindelijk terecht in een netwerk waar zo'n honderd mannen gestolen foto's van jonge meisjes delen.

Nu studeert Nova criminologie met een specialisatie in cybercrime. Ze wil andere slachtoffers helpen: "Het is belangrijk dat er meer vrouwelijke politieagenten komen met kennis van cybercrime om deze meisjes te helpen. Toen ik mijn zaak besprak met het cyberteam van de politie, keken er bijvoorbeeld twee mannen naar mijn foto's. Het zou fijn zijn als dat ook met een vrouw kan."

Zo beveilig je jezelf

Door de beveiligingsmaatregel tweestapsverificatie te activeren maak je het deze hackers heel lastig om in te breken op jouw cloud. Dat is ook de tip die Nova aan alle meisjes wil meegeven: "Wees niet laks. Zorg voor tweestapsverificatie en verschillende wachtwoorden, want dan kunnen dit soort losers niet nog eens toeslaan. Zelfs als je geen hele pikante foto's maakt, kun je worden gehackt."

Zo schakel je tweestapsverificatie in

Zelfs met een sterk wachtwoord ben je online niet altijd veilig. Wil jij zeker weten dat alleen jij bij jouw account kan? Met tweestapverificatie maak je het hackers een stuk moeilijker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore