No More Ransom

Beruchte GandCrab-ransomware nu te verwijderen van computers

25 oktober 2018 15:37 Aangepast: 25 oktober 2018 15:37
Beeld © iStock

De ransomware GandCrab, die al duizenden Nederlandse computers gijzelde, is nu te verwijderen. No More Ransom, een samenwerking tussen Europol en cybersecuritybedrijven, heeft een programma uitgebracht waarmee je de ransomware van je computer krijgt.

Het programma, een zogeheten decryptie-tool, is gemaakt door cybersecuritybedrijf BitDefender en werkt bij alle huidige en vorige GandCrab-infecties. Door de tool (hier te downloaden) te gebruiken hoeven slachtoffers geen 1000 euro losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun bestanden.

De ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. Ook stoppen criminelen de ransomware in betaalde software die illegaal op het internet wordt aangeboden. Het slachtoffer denkt gratis een betaald programma te downloaden, maar tijdens de installatie worden alle bestanden gegijzeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duizenden Nederlandse computers gegijzeld door nieuwe ransomware

1000 euro losgeld

GandCrab gijzelt de computer, zet alle bestanden op slot en vraagt het slachtoffer ruim 1000 euro losgeld om weer toegang te krijgen tot de bestanden. Je hebt twee dagen de tijd om te betalen. Daarna wordt het bedrag verdubbeld. De betaling vindt plaats via de cryptocurrencies Bitcoin of Dash. 

Zo ziet de GandCrab-ransomware eruit. Zo ziet de GandCrab-ransomware eruit.

"We hebben maandenlang crypto-onderzoek gedaan en een aanzienlijke infrastructuur ingezet om dit mogelijk te maken en slachtoffers te helpen de controle over hun digitale leven gratis te herstellen", aldus een woordvoerder van BitDefender. 

De GandCrab-ransomware is populair onder criminelen. Je kunt de malware zelf huren en verspreiden. Een deel van het buitgemaakte losgeld gaat naar de oorspronkelijke makers of onderhouders van de ransomware, de rest mag de verspreider zelf houden. 

Het overkwam ook Wilma in haar drogisterij

Pas als slachtoffers losgeld betalen, krijgen ze weer toegang tot hun computer.

Bescherming

De belangrijkste bescherming tegen ransomware is het maken van een backup van je belangrijkste bestanden. Mocht het dan onverhoopt toch fout gaan, zijn je foto's en documenten in ieder geval veilig. Je kunt daarna altijd Windows weer installeren en opnieuw beginnen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van