Tech

Facebook krijgt Britse boete van half miljoen om Cambridge Analytica

25 oktober 2018 10:53 Aangepast: 25 oktober 2018 11:48
Beeld © ANP

Facebook moet de Britse privacytoezichthouder een boete van 500.000 pond betalen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. De toezichthouder heeft het sociale platform de maximale boete opgelegd wegens het overtreden van de Britse privacywetgeving.

"Facebook heeft de privacy van zijn gebruikers onvoldoende weten te beschermen, tijdens en na het onwettig verwerken van die gegevens", schrijft de toezichthouder op zijn website.

Daarom besluit de ICO dat Facebook een boete van 500.000 pond moet betalen, wat neerkomt op 566.000 euro.

"Een bedrijf van dit formaat en met deze expertise zou beter moeten weten en zou het beter moeten hebben gedaan", gaat de toelichting verder.

87 miljoen gedupeerden

Tussen 2007 en 2014 kreeg app-developer Aleksandr Kogan via Facebook toegang tot de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers. Die gegevens werden verzameld door een spelletjesapp; de gebruikers van de app gaven toestemming voor het doorgeven van hun gegevens. Maar de app gaf ook de gegevens door van vrienden van de gebruikers, die daar dus geen toestemming voor hadden gegeven.

Uit het onderzoek van de toezichthouder blijkt dat daarbij de gegevens van 1 miljoen gebruikers uit het Verenigd Koninkrijk zijn buitgemaakt. In Nederland gaat het volgens Facebook om zo'n 90.000 gebruikers

Een deel van de buitgemaakte gegevens werd verkocht aan Cambridge Analytica, die op basis daarvan politici hielp bij het voeren van campagne. Ook de Amerikaanse president Donald Trump huurde het bedrijf in tijdens zijn verkiezingscampagne.

Facebook ontloopt hoge boete

Eerder deze zomer publiceerde ICO al een update over het onderzoek naar het schandaal. Daarin werd Facebook al gewaarschuwd dat ze deze boete riskeerden.

De boete van 500.000 pond lijkt aan de lage kant, maar dat komt omdat de toezichthouder volgens de oude Britse wetgeving geen hogere boete kan opleggen. En die wet gold ten tijde van het schandaal.

Als het schandaal later had plaats gevonden, dan had Facebook een aanzienlijk hogere boete gekregen. Want volgens de nieuwe privacywet in het Verenigd Koninkrijk, die tegelijkertijd met de Europese AVG van kracht werd, zou een bedrijf nu een boete riskeren van maximaal 17 miljoen pond of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van