Tech

Google: telefoonfabrikanten moeten twee jaar beveiligingsupdates aanbieden

25 oktober 2018 09:40 Aangepast: 25 oktober 2018 09:46
Beeld © ANP

Smartphonefabrikanten die gebruik willen maken van besturingssysteem Android moeten die telefoons minimaal twee jaar lang voorzien van beveiligingsupdates. Dat blijkt uit contracten die techsite The Verge in handen heeft.

In het contract staat dat fabrikanten van Android-telefoons zeker twee jaar regelmatig updates moeten doorvoeren. In het eerste jaar na de introductie van een toestel, moeten minstens vier veiligheidsupdates beschikbaar worden gemaakt, schrijft The Verge op basis van zo'n contract.

In het tweede jaar moeten er ook updates worden aangeboden, maar dan geldt er geen minimum aantal meer. Het gaat om updates waarmee Google kwetsbaarheden in het besturingssysteem op orde brengt.

Toestellen na 31 januari 2018

De voorwaarden in het contract gelden voor modellen die na 31 januari van dit jaar op de markt zijn gebracht en gebruikt worden door meer dan 100.000 gebruikers.

Deze voorwaarden zijn volgens The Verge onderdeel van de nieuwe licentieafspraken die Google opstelt voor Android-smartphones en tablets die in de EU worden verkocht. Ongeveer 85 procent van alle telefoons wereldwijd, draait op Googles besturingssysteem. 

Consumentenbond wil ook langer updates

Hoe lang smartphonefabrikanten hun telefoons voorzien van belangrijke updates, is de Consumentenbond al langer een doorn in het oog. Het was voor de consumentenorganisatie reden om via de rechter het langer aanbieden van updates af te dwingen bij Samsung.

Een kort geding pakte in het voordeel van Samsung uit. En ook in tweede instantie werd de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant in het gelijk gesteld. De Consumentenbond kon volgens de rechter niet voldoende aantonen dat een beveiligingslek leidt tot meer risico voor consumenten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore