Ga naar de inhoud
Smart Home

Agentschap Telecom onderzoekt wifi-storende led-lampen

Veel led-lampen blijken voor storing te zorgen bij wifi, radio, tv en de huistelefoon. Toezichthouder Agentschap Telecom start een onderzoek.

Het Agentschap Telecom gaat led-lampen van vijftig leveranciers onderzoeken, meldt De Telegraaf. Een aantal van die led-lampen ontregelt draadloze verbindingen, soms ook wanneer die lampen voldoen aan wettelijke normen. In 2016 onderzocht de toezichthouder ook al dertig lampen, die toen allemaal niet aan de overheidsnormen voldeden.

"We weten dat er nog steeds verlichting op de markt is die niet goed is", zegt projectleider Ron Molenkamp van het Agentschap Telecom over led-lampen die nu in de winkel liggen. De toezichthouder kan na zijn onderzoek verschillende maatregelen nemen.

Zo kan een volledige collectie led-lampen van de markt worden gehaald, als die lampen te grote verstoringen veroorzaken. Ook kan het Agentschap de overheid aanbevelen de regels aan te passen, als blijkt dat meerdere lampen door dezelfde oorzaak problemen geven.

Meer apparaten, meer kans op storing

Het aantal storingen zou ook nog eens toenemen, doordat Nederlanders steeds meer draadloos communicerende apparatuur in huis hebben. Die apparaten gebruiken elk keer een andere draadloze bandbreedte, waardoor de kans op verstoring stijgt.

Verlichtingsexpert Ad Musters zegt tegen De Telegraaf dat ook andere factoren een rol kunnen spelen bij storende led-lampen. Zo gebruiken veel mensen de nieuwe lampen in oude fittingen, ooit bedoeld voor een gloeilamp. "Kijk niet alleen naar de led, let op de hele installatie, van fitting tot bedradingen."

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl