5 miljoen euro

Boetes voor Apple en Samsung vanwege 'vertragende updates'

24 oktober 2018 14:28 Aangepast: 25 oktober 2018 22:58
Beeld © GettyImages

Apple en Samsung krijgen van de Italiaanse mededingingsautoriteit miljoenenboetes omdat ze hun telefoons met software-updates bewust trager zouden hebben gemaakt.

Beide bedrijven moeten hierom een boete van 5 miljoen euro betalen, meldt Reuters. Italiaanse consumentengroepen hadden geklaagd dat Apple en Samsung updates uitbrachten die hun telefoons langzamer maakten. Volgens de consumenten was dat een manier om gebruikers sneller een nieuw toestel te laten kopen.

De mededingingsautoriteit is het daar mee eens, en stelt dat updates van Apple en Samsung zorgden voor "serieuze disfunctionaliteit en verminderde prestaties, waardoor het proces om te vervangen werd versneld". De bedrijven hadden hun klanten moeten waarschuwen voor de gevolgen van updates. Bovendien kunnen klanten vaak niet terug naar eerdere versies van Android of iOS.

Extra boete voor Apple

Apple krijgt daarnaast nog eens een extra boete van 5 miljoen euro. Het bedrijf had klanten beter moeten inlichten over hoe ze de batterij van hun telefoon moeten onderhouden en vervangen, vindt de mededingingsautoriteit.

Vorig jaar bleek dat Apple de pieksnelheid van iPhones met een versleten accu terugschroefde, zonder dat aan gebruikers te vertellen. Het recent verschenen iOS 12 is deels gericht op het sneller maken van voornamelijk oudere iPhones en iPads. Ook biedt Apple zijn gebruikers tot eind 2018 goedkopere accu-vervangingen aan.

Apple: zo lang mogelijke levensduur

Apple zegt nooit bewust de levensduur van zijn producten te hebben verkort of de presentaties ervan te hebben verslechterd om te zorgen dat klanten een nieuw product kopen. "We streven er altijd naar om producten te maken die onze klanten graag gebruiken. Een zo lang mogelijke levensduur van iPhones speelt daarbij een belangrijke rol", aldus Apple.

Nederlandse zaak tegen Samsung

In Nederland werd Samsung door de Consumentenbond aangeklaagd, omdat het bedrijf zijn toestellen juist niet snel genoeg zou updaten. Vaak krijgen Samsung-gebruikers updates voor Android pas maanden nadat Google die uitbrengt. Ook worden toestellen soms na twee jaar al helemaal niet meer voorzien van nieuwe updates. Dat is volgens de bond slecht voor de veiligheid van gebruikers. De Consumentenbond eiste bij de rechter snellere updates en langere ondersteuning, maar verloor de rechtszaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rechter: Samsung hoeft smartphones niet sneller te updaten

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zo check je of je iPhone-accu aan vervanging toe is

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore