Tech

'Oké Google, moet ik een smart speaker kopen?'

24 oktober 2018 06:24 Aangepast: 08 november 2018 15:45
Beeld © Getty

De Nederlandstalig Google Home ligt vanaf nu in de winkels. Google wil ons allemaal aan de spraakbesturing krijgen, maar waar kun je het apparaat eigenlijk voor gebruiken? En hoe zit het met privacy?

De Nederlandse Google Assistent is al een tijdje beschikbaar voor smartphones. De spraakassistent helpt je met het vinden van de dichtstbijzijnde pizzeria of met het zetten van een wekker. Vanaf nu kun je ook een smart speaker in huis halen. 

Hoe werkt het? 

De bediening werkt hetzelfde als voor de assistent op smartphones. Met de woorden 'Oké Google' activeer je de spraakassistent, waarna je een vraag kunt stellen als: 'Zijn de frikandellen in de bonus bij de Albert Heijn?' Vervolgens geeft een vrouwenstem antwoord op je vraag. 

De speaker is verkrijgbaar in een grote en een kleinere variant. Over een tijdje moet er ook een smart speaker met scherm komen. In Amerika ligt dat apparaat al in de winkels. 

Waar kan ik Google Home voor gebruiken? 

Er zijn veel zaken waar je een smart speaker voor kunt gebruiken. Zo kun je hem gebruiken om simpele vragen te beantwoorden, zoals 'Gaat het regenen?' en 'Waar staan de files?'

Maar ook het instellen van een timer, het oplezen van je agenda, het zetten van een wekker en het spelen van een spelletje behoren tot de mogelijkheden. 

De assistent is ook te gebruiken met diensten als Netflix of Spotify. Sluit 'm aan op je tv en je kunt met je stem een aflevering van Homeland starten. 

Voor wie nog een stapje verder wil gaan: ook slimme lampen, stekkers, thermostaten, robotstofzuigers en zelfs je koffieapparaat kun je koppelen én dus bedienen met je spraakassistent. In Amerika wordt de Google Home ook al gebruikt om te bellen en boodschappen te bestellen. Dat kan in Nederland voorlopig nog niet. 

Welke bedrijven maken gebruik van de smart speaker? 

Veel bedrijven en organisaties hebben diensten ontwikkeld voor de smart speaker. Aan Buienradar kun je een weersvoorspelling vragen. Jumbo en Albert Heijn delen de laatste aanbiedingen en Rabobank heeft als enige bank ter wereld saldo- en transactie-informatie gekoppeld aan de spraakassistent.

Als je het laatste nieuws wilt horen, kun je dat vragen aan Nederlandse nieuwsorganisaties. RTL Nieuws brengt elke ochtend om zes uur een nieuwsupdate. Jan de Hoop praat je in een paar minuten bij over het nieuws en waar je die dag op moet letten. Er is ook een speciale RTL Z-update met economisch nieuws. Ook de NOS, ANP, Radio 538, BNR en een aantal regionale omroepen hebben updates voor de smart speaker. 

Is Google de enige met een smart speaker?

Nee, bijna elk groot techbedrijf - van Facebook tot Microsoft - heeft een eigen smart speaker. Belangrijkste concurrent van Google Home is Alexa van Amazon. Amazon had vorig jaar nog het grootste deel van de markt in handen, maar dit jaar haalde Google Amazon in als marktleider. 

De slimme assistent van Apple heet Siri. Hoewel die spraakassistent al een hele tijd bestaat en één van de meest gebruikte ter wereld is, zijn Google en Amazon sneller met de doorontwikkeling van natuurlijke taal en functionaliteiten.  

Een voordeel van Google Home is dat het de enige smart speaker is met een Nederlandstalige assistent. Alexa praat voorlopig alleen in het Engels. 

Je kunt de assistent van Google ook kunt gebruiken op andere slimme speakers zoals Sonos, LG en Sony. 

Is spraakbesturing de toekomst? 

Kenners verwachten van wel. Spraakbesturing wordt al 'de volgende revolutie na de introductie van de smartphone' genoemd. In Nederland is de markt van slimme speakers nog niet zo groot. De komst van Google Home naar Nederland moet daar verandering in brengen.

Praten tegen een smart speaker biedt volgens deskundigen een veel betere ervaring dan praten tegen een smartphone. Als mensen dat eenmaal gewend zijn zouden ze niet meer anders willen. 

Om de spraakrevolutie in Nederland een handje te helpen, ligt de Google Mini vanaf nu ook in de schappen bij de Albert Heijn. 

Hoe zit het met mijn privacy? 

Uiteraard zegt Google er alles aan te doen om je privacy te beschermen. Toch is niet iedereen daarvan overtuigd. Zeker niet na berichten dat gesprekken door een Amazon-speaker werden opgenomen en doorgestuurd. Ook misbruik van spraakcommando's baart mensen zorgen. 

Wie optimaal gebruik wil maken van Google Home moet online toestemming geven voor het opslaan van informatie. Die informatie - over bijvoorbeeld zoekopdrachten of de klankkleur van je stem - wordt door kunstmatige intelligentie in het apparaat gebruikt om betere antwoorden te geven. Via de site van Google kun je zien wat de smart speaker opslaat. Die informatie kun je eventueel ook verwijderen. 

Google Home heeft een mute-knop die je aan kunt zetten als je wilt dat de slimme speaker even niet reageert op vragen. Maar of het apparaat dan ook daadwerkelijk niets opslaat, blijft een kwestie van vertrouwen. Wie een smart speaker in huis haalt, moet zich er ook een klein beetje aan overgeven. 

Voor het einde van dit jaar wil Google zijn assistent in 80 landen en 30 talen werkend krijgen. Daarmee wil het bedrijf de concurrentie een stapje voor zijn. 

Tom Jessen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van