Welkom terug, rimpels

Apple fixt 'beauty-bug' in volgende iOS-update

23 oktober 2018 16:23 Aangepast: 23 oktober 2018 16:23

Bij de komende update van het Apple-besturingssysteem naar iOS 12.1 zullen de iPhone XS en XS Max betere selfiefoto's schieten. Gezichten zien er op de foto's nu vaak te glad uit.

Vlak na het uitkomen van de iPhone XS en de iPhone XS Max ontstond 'beautygate': volgens meerdere media zou Apple een softwarematig beautyfilter over de selfiefoto's leggen, zonder dat je daar als gebruiker iets aan kan doen.

Apple ontkende eerder de aantijgingen, maar aan The Verge laat het bedrijf nu weten de software te verbeteren zodat de selfiecamera minder softe foto's maakt.

HDR-foto's

Het probleem gaat schuil in de manier waarop Apple foto's maakt in de HDR-modus. Als die modus aan staat, worden verschillende foto's vlak na elkaar genomen en vervolgens samengevoegd tot een perfect shot.

Bij het samenstellen van dit perfecte shot ging het mis in de selfiemodus. "Kern van het probleem was dat Smart HDR het verkeerde basisframe koos als je een selfie nam", zegt The Verge-journalist Nilay Patel. "In plaats van een frame te kiezen met een korte sluitertijd om zo beweging te bevriezen en details te bewaren, koos het soms een frame met langere sluitertijd."

Daar komt bij dat de selfiecamera geen beeldstabilisator heeft, waardoor er nog meer ruisonderdrukking nodig was om tot één scherp beeld te komen. Met als gevolg meer strakgetrokken gezichten. 

Update

Apple-medewerkers laten aan The Verge weten dat het allemaal opgelost moet zijn in de komende iOS-update 12.1. Dan wordt standaard het scherpste frame als basisframe gekozen. Van iOS 12.1 is er nu een publieke testversie, dus de update wordt waarschijnlijk binnenkort uitgerold naar alle recente iPhones.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom selfies met de iPhone XS er te gelikt uitzien

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore