One step beyond

Luie huurders elektrische stepjes willen niet staan

22 oktober 2018 15:21 Aangepast: 22 oktober 2018 15:21

Alsof een elektrische step al niet lui genoeg is, hebben vindingrijke gebruikers het nog luier gemaakt. Door ze aan te passen, zodat ze kunnen zitten.

In veel grote Westerse steden zijn elektrische deelstepjes onderdeel van het straatbeeld geworden. Via een app ontgrendel je de step, waarna je rond de 15 cent per minuut betaalt om er op te rijden. Marktleider Bird werkt ook aan een introductie in Nederland.

Door de lage prijzen worden de stepjes veelvuldig gebruikt. Het enige 'nadeel' van de e-steps is dat je moet blijven staan. Je kunt dus niet even rustig gaan zitten. Of je moet zo vindingrijk zijn als deze stepgebruikers. The Verge-jounalist Andrew J. Hawkins heeft al vele 'stephackers' langs zien komen, de ene nog vindingrijker dan de ander.

'Ietwat zorgelijk'

Het is zelfs zo dat je van een subcultuur kan spreken, zegt micromobility-expert Michal Nakashimada. "Ik ben getuige geweest van een aantal creatieve manieren hoe mensen een step aanpassen aan hun levensstijl. Zoals het toevoegen van een bekerhouder, telefoonhouder of een mandje."

Maar Nakashimada zag ook mensen die met een elektrische step hun normale rolstoel elektrisch maakten. "Sommige mensen hebben zelfs aanhangers gemaakt die ze achter hun Bird-scooter kunnen hangen. Het is voor een deel hilarisch, een beetje inspirerend en ietwat zorgelijk."

Innovatie

De stepaanbieders zien inmiddels zelf ook in dat een stoel op de step gewild is: zowel Razor als Wheels zijn aan het testen met elektrische stepjes mét zadel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van