Waterwinning

Apparaat haalt op grote schaal drinkwater uit de lucht

22 oktober 2018 11:43 Aangepast: 22 oktober 2018 13:59

Een nieuw apparaat creëert in een zeecontainer een kunstmatige wolk en kan dagelijks genoeg schoon drinkwater voor honderd mensen uit de lucht halen.

Het apparaat ontwikkeld door de Skysource/Skywater Alliance is overal ter wereld in te zetten om schoon drinkwater uit de lucht te halen. De organisatie heeft ermee afgelopen weekend een prijs van 107.000 euro gewonnen bij de Water Abundance XPrize. Doel van deze wedstrijd was een apparaat te ontwikkelen dat werkt met schone energie en minimaal 2000 liter water per dag uit de atmosfeer haalt voor een prijs van minder dan twee dollarcent per liter.

Condensatie

Het winnende apparaat, verwerkt in een zeecontainer, heet WEDEW en bestaat uit twee gecombineerde systemen. Het ene systeem heet Skywater en is een grote doos of container die de vorming van een wolk simuleert. Het zuigt warme lucht naar binnen die binnen in de container door koude lucht condenseert. De condensatie in de vorm van druppels wordt opgevangen als schoon drinkwater.

Het Skywater-systeem, dat grote hoeveelheden stroom vergt, werd gecombineerd met een biomassa-installatie om goedkoop energie op te wekken. De vergasser kan gevuld worden met lokale biomassa, bijvoorbeeld houtsnippers of kokosnootschillen. De biomassa wordt vergast en creëert warmte en vochtigheid, wat ideaal is voor het Skywater-systeem om drinkwater te genereren. 

'CO2-negatief'

Het restafval van de vergaste biomassa is 'biochar', een houtskool in stofvorm waarmee koolstof in de grond kan worden opgeslagen om vervolgens planten weer te laten groeien. Het systeem is daarmee CO2-negatief.

Volgens de makers zouden WEDEW-containers gevoed kunnen worden met versnipperde bomen die gedood zijn door droogte of insectenplagen. Daar waar er weinig biomassa is, kan het systeem ook op zonne-energie of batterijen draaien en schoon drinkwater uit de lucht halen in bijvoorbeeld rampgebieden waar de infrastructuur is vernietigd.

Er zijn al enkele Skywater-machines in gebruik, maar de machines die nu op biomassa kunnen draaien zijn nieuw. Het team wil het prijzengeld gebruiken om de WEDEW-machine sneller te ontwikkelen en wereldwijd in te zetten in samenwerking met nonprofit-organisaties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van