Eindelijk

Tesla brengt goedkopere versie Model 3 uit

19 oktober 2018 10:39 Aangepast: 19 oktober 2018 23:59
Beeld © AFP

Een koopje is het nog altijd niet, maar nog nooit kostte de aanschaf van een nieuwe Tesla zo weinig. De fabrikant brengt een midrange-versie van de Model 3 uit.

Het voertuig, dat een actieradius van ongeveer 420 kilometer heeft, gaat 45.000 dollar kosten. Musk voegt daar op Twitter aan toe dat het model in de staat Californië dankzij allerhande belastingvoordelen uiteindelijk voor 35.000 dollar verkrijgbaar zal zijn.

Daarmee heeft Musk nog altijd niet zijn oorspronkelijke belofte voor de Model 3 ingelost: een auto die ook zonder belastingvoordelen 35.000 dollar kost.

Met de midrange-uitvoering van de Model 3 komt een Tesla wel binnen handbereik van meer mensen. Tot nu toe bracht Tesla alleen duurdere versies van de Model 3 op de markt. Zo moeten mensen die de Model 3 Performance willen aanschaffen, minimaal 64.000 dollar neertellen. Dergelijke prijzen staan op gespannen voet met Musks belofte dat de Model 3 Tesla’s eerste elektrische auto voor de massa zou worden.

Productiedoelstelling

In mei van dit jaar verdedigde Musk het beleid om de 35.000 dollar kostende uitvoering van de Model 3 nog niet op de markt te brengen met het argument dat die prijs op dat moment zou kunnen leiden tot de ondergang van Tesla.

Voor een Model 3 van 35.000 dollar is volgens Musk eerst schaalgrootte nodig. En daar ontbrak het aanvankelijk aan. Tesla ondervond veel problemen bij het behalen van zijn productiedoelstelling van 5.000 Model 3-voertuigen per week.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Musk: goedkope Model 3 zou dood Tesla betekenen

Unicorn

Inmiddels lukt het Tesla wel om wekelijks vijfduizend auto’s van de band te laten rollen. Afgaande op Musks eerdere uitlatingen zou het uitbrengen van de goedkoopste Model 3 daarmee een kwestie van tijd moeten zijn.

Sommige auto-experts zijn sceptischer. “Het kan goed zijn dat de Model 3 van 35.000 dollar een unicorn is”, verklaarde analist Michelle Krebs van Autotrader eerder dit jaar. “Als Musk geen geld van buiten wil aantrekken, betekent dat dat Tesla dat geld zelf moet verdienen. En dat kun je niet doen met een Model 3 van 35.000 dollar.”

Nederland

Tesla begint in de loop van 2019 met het leveren van de eerste Model 3-modellen aan Nederlanders. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Update die Tesla's zelfrijdend maakt komt later

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van