Ga naar de inhoud
Tech

Google past Android-beleid aan na megaboete van Europese Commissie

David Burke, hoofd van de Android-engineeringafdeling. Beeld © Getty Images

Google, dat in juli een megaboete kreeg van de Europese Commissie, gaat het Android-beleid aanpassen. Smartphoneproducenten kunnen daardoor zelf bepalen welke apps ze op hun Android-apparaat voor de Europese markt zetten.

Tot nu toe dwong de techgigant de smartphoneproducenten om bepaalde Google-apps te installeren als ze van Android gebruik willen maken. Machtsmisbruik, zo oordeelde de Europese Commissie eerder dit jaar.

Het bedrijf kreeg daarom een recordboete van 4,3 miljard euro. De Europese Commissie bepaalde dat Google binnen negentig dagen, dus voor het einde van deze maand, moest stoppen met deze praktijken anders zouden er nog meer boetes volgen. 

Recordboete
Meer op rtlz.nl:
Recordboete voor Google om machtsmisbruik Android: 4,3 miljard euro

'Android juist gezorgd voor meer keuze'

Om Android gratis te houden gaat Google wel geld vragen aan smartphoneproducten die Google-apps installeren maar dan niet de zoekapp of Chrome installeren.

Voor die laatst twee komen vanaf 29 oktober dan aparte licenties, zo staat in het persbericht van Google. Dit alles geldt alleen voor de Europese interne markt.

Google gaat overigens wel in beroep tegen de boete. Een woordvoerder liet RTL Z eerder al weten dat Android juist voor meer keuze, lagere prijzen en dus betere concurrentie heeft gezorgd en dat de boete niet terecht is. Het afhandelen van dit soort zaken duurt vaak vele jaren.