Tech

Advies voor politie: kijk nooit naar een iPhone X

15 oktober 2018 11:47 Aangepast: 15 oktober 2018 12:03

Om te voorkomen dat Amerikaanse politie-medewerkers een toegangscode moeten invullen, krijgen ze het advies om voortaan niet naar een iPhone met de gezichtsherkenning Face ID te kijken.

Een telefoon ontgrendelen met gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner lijkt misschien hetzelfde als het invoeren van een toegangscode, maar volgens de Amerikaanse wet is dit niet zo.

Het securitybedrijf Elcomsoft heeft de Amerikaanse politiediensten geadviseerd om niet naar een iPhone X of iPhone XS te kijken. Dat meldt de site Motherboard. Deze iPhones hebben namelijk de gezichtsherkenning Face ID. Als de iPhones meer dan vijf keer een onbekend gezicht zien, zullen ze gaan vragen om de toegangscode.

Eigen veroordeling

Amerikaanse rechters hebben verdachten eerder gedwongen om hun apparaat te ontgrendelen met hun gezicht of vingerafdruk. Dezelfde aanpak werkt niet noodzakelijk voor het eisen van een toegangscode. 

Het delen van een toegangscode valt namelijk onder het vijfde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat burgers het recht geeft om niet aan hun eigen veroordeling mee te werken. Bij biometrische identificatie gelden andere regels.

Gedwongen

Begin deze maand bleek dat de FBI voor het eerst een verdachte heeft gedwongen om zijn telefoon te ontgrendelen via gezichtsherkenning.

Eerder ontgrendelde de Amerikaans politie al meerdere telefoons van verdachten via de vingerafdrukscanner. Dit werd zelfs geprobeerd bij een persoon die overleden was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie VS wilde iPhone unlocken met vinger dode man

Kijk ook: review iPhone XS Max

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`