Toneel en liedjes

WhatsApp bestrijdt nepnieuws met straattheater

12 oktober 2018 17:28 Aangepast: 12 oktober 2018 17:28

In India bindt WhatsApp de strijd aan met nepnieuws. Acteurs voeren op straat toneelstukjes op en zingen liedjes.

Gehuld in groene T-shirts met het icoontje van WhatsApp laten acteurs zien hoe onjuiste informatie kan leiden tot geweld, schrijft persbureau Reuters. In India zijn er de afgelopen jaren verscheidene uitbarstingen van geweld geweest als gevolg van de verspreiding van valse geruchten via WhatsApp.

Doorsturen berichten aan banden

Nadat er in India 24 doden waren gevallen door berichten over kinderontvoerders, besloot WhatsApp het massaal doorsturen van berichten en foto's aan banden te leggen. Sindsdien kunnen WhatsApp-gebruikers berichten maximaal naar twintig mensen doorsturen in plaats van naar 250. In India werd een maximum van vijf geadresseerden ingevoerd.

Goedkope telefoon

De Indiase overheid heeft flinke druk uitgeoefend op WhatsApp om meer te doen. Het bedrijf heeft reclamecampagne gelanceerd voor radio en kranten. Daar komt het rondreizende straattheater bovenop: de acteurs bezoeken tien Indiase steden.

WhatsApp organiseert de tournee in samenwerking met telecomaanbieder Reliance Jio. Sinds kort wordt WhatsApp standaard geïnstalleerd op de goedkope JioPhone die het bedrijf aan zijn klanten aanbiedt. Tijdens de toneelstukken besteden de acteurs dan ook aandacht aan het gebruik van de app. Zo snijdt het mes aan twee kanten voor WhatsApp. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp beperkt doorsturen berichten na geweld in India

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van