Ga naar de inhoud
Tech

Google in beroep tegen Android-boete van 4,3 miljard euro

Sundar Pichai, de ceo van Google. Beeld © ANP

Google gaat in beroep tegen de recordboete van 4,3 miljard euro die het kreeg van de Europese Commissie voor machtsmisbruik met mobiel besturingssysteem Android. Het bedrijf diende een bezwaar tegen het besluit in bij het Europese Hof van Justitie.

Google kreeg de megaboete in juli, nadat de Commissie concludeerde dat de techgigant  smartphoneproducenten dwingt om bepaalde Google-apps te installeren als ze van Android gebruik willen maken.

Stoppen binnen negentig dagen

Dat is tegen de mededingingsregels van de Europese Unie. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging stelt dat fabrikanten zelf moeten kunnen bepalen welke apps ze op hun Android-apparaat zetten.

Ze bepaalde dat Google binnen negentig dagen met het machtsmisbruik stoppen, anders volgen er meer boetes. Die deadline verstrijkt eind deze maand.

'Android zorgt voor meer keuze'

Google kondigde direct na de boete al aan in beroep te gaan. Een woordvoerder van het bedrijf verwijst vandaag naar naar een eerdere reactie op de boete waarin Google zegt het niet eens te zijn met het oordeel van de Commissie. Android heeft juist voor meer keuze, lagere prijzen en dus betere concurrentie gezorgd, aldus Google.

Op de vraag of Google al een oplossing heeft om voor volgende week dinsdag met het machtsmisbruik te stoppen reageert hij niet. 

De zaak werd gisteren ingediend bij de General Court, de lagere kamer van de het Hof. Het afhandelen van dit soort zaken duurt vaak jaren.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl