Tech

'Google stopte groot datalek Google Plus in de doofpot'

08 oktober 2018 19:26 Aangepast: 08 oktober 2018 20:51
Sundar Pichai is sinds 2015 de ceo van Google. Beeld © Getty Images

Google heeft privédata van honderdduizenden gebruikers van het sociale netwerk Google Plus jarenlang blootgesteld door een lek in de software. In plaats van melding te maken, werd de fout onder het tapijt geschoven, schrijft The Wall Street Journal.

Het bedrijf zou het datalek hebben verzwegen uit angst voor reputatieschade en onderzoek door toezichthouders, onthult de Amerikaanse krant op basis van anonieme bronnen en een interne memo.

Het datalek zou afgelopen maart zijn ontdekt door Google en al sinds 2015 openstaan. Via het lek zou het mogelijk zijn geweest voor externe ontwikkelaars om privédata van honderdduizenden gebruikers te bemachtigen.

Het zou gaan om onder meer volledige namen, e-mailadressen, geboortedata, woonplaatsen en profielfoto's. Telefoonnummers en privéberichten van het sociale netwerk zouden wel afgeschermd zijn geweest.

'Pichai kreeg memo'

Na de ontdekking verscheen de bewuste interne memo volgens de krant op het bureau van Google-ceo Sundar Pichai. Daarin stond dat een interne commissie van juridische medewerkers had bepaald om het voorval niet te melden. De reden zou zijn dat er geen bewijs was dat externe ontwikkelaars de gegevens ook daadwerkelijk zou hebben misbruikt.

In een reactie op de onthulling van The Wall Street Journal herhaalt Google dat argument. "Er is gekeken naar het type gegevens dat betrokken was en of we gebruikers nauwkeurig konden identificeren en informeren dat er enig bewijs van misbruik was, en of ontwikkelaars of gebruikers in actie moesten komen. Geen van deze drempels werd hier gehaald", schrijft Google in een verklaring.

Einde platform in zicht

Toch maakte het bedrijf in een reactie bekend dat het stappen onderneemt. In een uitgebreide blogpost die vandaag online is gekomen, wordt aangekondigd dat het consumentengedeelte van Google Plus zal worden stopgezet. Daarmee komt in feite een einde aan het sociale platform, dat ook nog een nauwelijks gebruikte versie voor bedrijven aanbiedt.

Google Plus bestaat sinds 2011 en moest concurreren met Facebook. Het sociale netwerk is ondanks verschillende pogingen van Google qua gebruikersaantallen nooit van de grond gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van