Tech

Facebook lanceert speakers om te kunnen videobellen

08 oktober 2018 17:24 Aangepast: 08 oktober 2018 17:36
Beeld © Facebook

Facebook heeft twee slimme speakers onthuld waarmee je kunt videobellen, dankzij de toevoeging van een scherm. Het apparaat komt in twee formaten en is uitgerust met Amazons slimme assistent Alexa.

Het is Facebooks eerste eigen apparaat en heeft de naam Portal gekregen. De Portal moet het makkelijker maken om te videobellen met je vrienden en familie, meldt de techreus

Portal komt in twee formaten. De grootste variant met een scherm van 15 inch kost 349 dollar, de kleinere met 10 inch scherm gaat voor 199 dollar over de toonbank. Beide apparaten zijn in eerste instantie alleen in de VS beschikbaar. Wanneer en of Portal naar Nederland komt, is nog onduidelijk, laat een woordvoerder aan RTL Z weten.

Nadruk op videobellen

De nadruk van Portal ligt op videobellen en mensen met elkaar in contact brengen. Je kunt videogesprekken voeren met andere Portal-bezitters, maar ook met mensen die de Facebook Messenger-app gebruiken.

Zo'n groepsgesprek kun je voeren met maximaal zes mensen tegelijk.

Slimme assistent

Maar omdat de speakers ook zijn voorzien van Alexa, kunnen ze ook dingen die je verwacht van een slimme assistent. Denk aan het besturen van andere slimme apparaten en het geven van sportuitslagen en weersvoorspellingen.

Portal aan- en uitzetten kan door het activatiewoord "Hey Portal" uit te spreken. Door "Alexa" te roepen, maak je gebruik van de slimme assistent.

Privé aub

De camera in de apparaten maakt gebruik van kunstmatige intelligentie die lokaal werkt en niet op Facebooks servers. Daarnaast benadrukt het sociale medium dat er geen gezichtsherkenningssoftware wordt gebruikt om mensen te identificeren.

Voor de achterdochtige gebruikers wordt bij het apparaat ook een klepje meegeleverd, dat je over de lens kunt schuiven.

Facebook laat weten dat het bedrijf niets opslaat van de gesprekken die worden gevoerd via het systeem. Daarnaast zijn alle gesprekken met encryptie beveiligd.

Uitgesteld door Cambride Analytica-schandaal

De Portal-speakers hadden eigenlijk al eerder dit jaar onthuld moeten worden, maar dat werd uitgesteld door de ophef rond het Cambridge Analytica-schandaal, meldde Bloomberg in maart. 

Facebook had meer tijd nodig om er zeker van te zijn dat er op de juiste manier met de gegevens van gebruikers om werd gegaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van