Tik tik, waar ben ik?

Dutch Design Week: indoor navigeren met de app Tik-Tik

10 oktober 2018 11:57 Aangepast: 10 oktober 2018 11:57

Met de app Tik-Tik kun je binnenshuis navigeren dankzij tikken en vibraties.

Tik-Tik is een app voor indoor navigatie: de app kan je de weg wijzen in bijvoorbeeld musea, vliegvelden en gemeentehuizen, waar de bewegwijzering nogal eens tekortschiet. Dat is handig, maar voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland is het zelfs onmisbaar.

Neem je telefoon in de hand en beweeg ermee als een wichelroede van links naar rechts. De app zal je met tikken de weg wijzen. Dat is eigenlijk de digitale vertaling van hoe je een blindenstok gebruikt: met tikken en de echo die daarvan terugkomt kies je een route.

De app kan de 317.000 blinden en slechtzienden in Nederland gaan helpen, zodat ze mogelijk zelfstandig de weg vinden in allerlei openbare gebouwen. De app kan de omgeving herkennen door bluetooth-beacons in de te navigeren ruimte. Die worden gecombineerd met een plattegrond van de openbare ruimte. Door vibraties kun je voelen welke kant je op moet om je bestemming te bereiken.

Tik-Tik is gemaakt door Simon Dogger, die vorig jaar tijdens Bright Day zijn bril die blinden emoties laat zien presenteerde. De zelf blinde Dogger ontwikkelt in samenwerking met het Van Abbe-museum in Eindhoven de app Tik-Tik als toepassing voor musea. Op 24 oktober, tijdens de Dutch Design Week, wordt in MU de app gelanceerd.

Miniatuurvoorbeeld
Emotion Whisperer op Bright Day als beste van Dutch Design Week

Beste van Dutch Design Week op Bright Day te zien

Miniatuurvoorbeeld
Dogger's bril voor blinden die emoties leest

Deze bril analyseert emoties voor blinden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van