Tech

Phishing en spookfacturen: 'Helft mkb kampt met cybercrime'

08 oktober 2018 14:55 Aangepast: 08 oktober 2018 15:03
Gijzelsoftware kan bestanden op computers versleutelen Beeld © ANP

Kleine ondernemers maken zich weinig zorgen om hun digitale veiligheid, terwijl meer dan de helft van die bedrijven in Nederland dit jaar doelwit was van internetcriminelen. Het ministerie trekt daarom 1,2 miljoen euro uit voor voorlichting.

Alert Online ondervroeg op verzoek van de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap 712 mkb'ers over internetcriminaliteit. Hieruit blijkt dat driekwart van de bedrijven zich weinig zorgen maakt om de digitale veiligheid.

Die onbezorgdheid is ook nog eens toegenomen: vorig jaar maakte 65 procent van de bedrijven zich nog weinig zorgen. Toch had 52 procent van de bedrijven afgelopen jaar last van cybercriminaliteit.

Phishing en spookfacturen

Van de bedrijven die slachtoffer zijn geworden, neemt meer dan de helft geen extra maatregelen om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog een keer gebeurt.

Mkb'ers worden het meest bestookt met phishing en acquisitiefraude. Een derde van de kleine bedrijven krijgt weleens dat soort mails, waarbij in één op de vijf gevallen ook echt op een kwaadaardige link wordt geklikt. En een kwart van de kleine bedrijven kreeg spookfacturen voor diensten of spullen die helemaal niet geleverd waren.

Cybercrime niet zichtbaar

Dat juist kleine bedrijven vaker slachtoffer zijn van cybercrime, komt volgens lector Cybersecurity in het mkb Rutger Leukfeldt, doordat kleinere bedrijven minder vaak actie ondernemen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. 

Cybercriminaliteit is niet goed zichtbaar, legt hij uit aan RTL Z. "Als je een kleine ondernemer bent en er wordt bij de buurman een ruit ingegooid, dan zie je dat. Dan denk je: ik heb misschien wel een rolluik nodig. Maar als iemand gehackt is, dan zie je dat niet."

Daar komt bij dat kleine ondernemers het risico lager op cybercrime lager inschatten, zegt Leukfeldt. "In combinatie met de ongrijpbaarheid, is dat de reden dat kleinere ondernemers zich er niet zo druk om maken." 

'Een ingegooide ruit zie je, een hack niet'

Cyberveiligheid makkelijker voor grote bedrijven 

Bij grotere bedrijven is het doorgaans wat beter geregeld op het gebied van de cyberveiligheid. "Het lijkt erop dat het voor iets grotere bedrijven makkelijker is", zegt Leukfeldt. Daar is vaker een medewerker verantwoordelijk voor de IT en cubercriminaliteit.

"Als je met een paar man alles alleen moet doen, is het vaker de directeur die ook over de IT gaat. Maar het is veel te moeilijk om dit erbij te doen. Je hebt nogal wat kennis nodig." Hoe groter een bedrijf, des te groter ook de kans dat een bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime, legt Leukfeldt uit. 

"Dat blijkt uit een eigen eerder onderzoek. Want als er meer medewerkers zijn, zijn er ook meer mensen die iets verkeerd kunnen doen." Dat grotere bedrijven zich bewuster zijn van risico's, zo stelt hij, betekent echter niet dat ze minder vaak slachtoffer zijn."

1,2 miljoen voor bewustwording

Het is Minister Grapperhaus van Justitie ook een doorn in het oog dat bedrijven zich niet zo druk lijken te maken om internetcriminaliteit. Hij roept bedrijven op om zich beter te beschermen en benadrukt het belang voor ondernemers om op de hoogte te zijn van de risico's die zij lopen.

Om dat bewustzijn te verhogen, trekt hij 1,2 miljoen euro uit om mkb’ers voor te lichten en te trainen. Dat bedrag is onderdeel van het totaalbedrag dat het ministerie reserveerde voor de bestrijding van cybercrime

Ook slachtoffer van cybercrime?

Heb jij als mkb'er ook last gehad van cybercrime? We zouden je graag spreken over jouw verhaal. Dat kan uiteraard anoniem. 

Mail de redactie op harm.teunis@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van