Ga naar de inhoud
Tech

Samsung voorspelt recordwinst, maar niet dankzij smartphones

DJ Koh, baas van de mobiele divisie, presenteert de Note 9 Beeld © ANP

Techreus Samsung verwacht dit kwartaal een recordwinst van 13,5 miljard euro in de boeken te schrijven. Dat komt niet doordat de smartphones het zo goed doen, maar vooral doordat het bedrijf profiteert van toegenomen vraag naar chips en datacenters.

De verwachte operationele winst valt een vijfde hoger uit ten opzichte van dezelfde periode in het afgelopen jaar, verwacht Samsung. Het bedrijf rekent op een omzetstijging van 4,8 procent.

In het bericht wordt niets gezegd over hoe de verschillende divisies van het bedrijf het doen. Maar gekeken naar de vorige kwartalen, lijkt het er sterk op dat de groei vooral afkomstig is van de microchipdivisie.

Chips steeds belangrijker

De chipdivisie is namelijk ontzettend belangrijk voor het bedrijf. In het vorige kwartaal kwam bijna 80 procent van de winst van Samsung uit de verkoop van die chips. Daar is veel vraag naar doordat datacenters die clouddiensten mogelijk maken, die chips nodig hebben.

Analisten verwachten dat het bedrijf dit kwartaal nog even goed kan profiteren naar de vraag, maar dat de piek daar ondertussen wel is bereikt.

Weinig vraag nieuwe telefoons 

De mobiele telefoons van Samsung zijn voor veel consumenten een zichtbaarder product. Maar juist de verkoop van mobiele telefoons viel in het vorige kwartaal tegen. Er was toen 22 procent minder omzet en 34 procent minder winst ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017.

Dat kwam vooral omdat de vraag naar nieuwe telefoons en tablets amper steeg. Er werd toen veel geld uitgegeven aan reclame, maar de verkoop van het vlaggenschip de S9 viel tegen.

Uitklapbare telefoon

Bij de bekendmaking van die cijfers waarschuwde Samsung al dat het ook dit kwartaal mogelijk niet kan profiteren van de traditioneel grotere vraag naar telefoons in deze drie maanden. In een poging dat toch te doen, haalde het de lancering van de Galaxy Note 9 naar voren.

De topman van de mobiele divisie liet recentelijk ook al weten dat het in november misschien een opvouwbare telefoon onthult.

Samsung maakt eind oktober duidelijk hoe het derde kwartaal precies verlopen is.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl