Ga naar de inhoud
Laptop op slot

Apple zit reparateurs dwars met software MacBook Pro

Wie zijn nieuwe MacBook Pro niet door Apple maar door een onafhankelijke reparateur wil laten repareren, krijgt het lid op de neus.

Door een software-slot blijft de dit jaar gelanceerde MacBook Pro na het vervangen van onderdelen buiten werking. Pas nadat een reparateur de gepatenteerde systeemconfiguratie-software van Apple heeft gedraaid, werkt de laptop weer normaal. Dat blijkt uit interne Apple-documenten waarop Motherboard de hand heeft weten te leggen.

De problemen doen zich volgens Motherboard voor als je in je MacBook Pro van 2018 het beeldscherm, de printplaat, het toetsenbord, het touchpad, de interne behuizing of TouchID wilt laten vervangen.

T2-beveiligingschip

Apple gebruikt het extra slot, waarmee het onafhankelijke reparatiebedrijven buiten spel zet, in zijn computers met de T2-chip. Die zit in de iMac Pro en de MacBook Pro’s van 2018. Bij de iMac Pro ontstaan de moeilijkheden bij het vervangen van het moederbord of de flash-opslag.

Na het vervangen van de onderdelen moet een reparateur eerst Apple Service Toolkit 2 uitvoeren. Deze software controleert of de computer naar behoren functioneert. Dit programma, dat alleen werkt via een Apple-cloud, is louter beschikbaar bij Apple of bij reparateurs die met Apple samenwerken. Daardoor staan onafhankelijke reparateurs en doe-het-zelvers buitenspel. Met een oudere MacBook Pro kun je nog wel gewoon naar elke reparateur naar keuze.

Wetgeving

Verscheidene Amerikaanse staten overwegen op dit moment om wetgeving aan te nemen waardoor fabrikanten verplicht worden om onder meer vervangende onderdelen en reparatiehandleidingen ter beschikking te stellen aan hun klanten. Apple verzet zich tegen deze voorstellen.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe MacBook Pro haalt beloofde snelheid alleen in vriezer
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl