Sans Forgetica

Met dit lettertype onthoud je beter wat je leest

05 oktober 2018 22:48 Aangepast: 05 oktober 2018 22:52

Wetenschappers hebben een lettertype ontwikkeld dat je informatie beter zou laten onthouden.

Sans Forgetica is een nieuw lettertype dat ervoor moeten zorgen dat je de teksten die je leest beter onthoudt. Het font moet je aandacht er beter bij laten houden, doordat de letters net wat lastiger leesbaar zijn. 

Het lettertype is gebaseerd op het principe van ‘wenselijke moeilijkheid’, waarbij extra inspanning leidt tot betere opname in het geheugen. Het font bestaat uit letters die deels verminkt zijn. Die kapotte letters maken diagonaal lezen en het snel scannen van teksten onmogelijk.

Daarmee gaat deze benadering in tegen de stroming met methodes die je juist leren snellezen. Veel lettertypes zijn juist ontworpen om lezen makkelijker te maken, zoals het door Christian Boer ontworpen lettertype Dyslexie gemaakt voor mensen met woordblindheid.

Gratis te downloaden

Sans Forgetica, een woordspeling met het populaire Helvetica en de term Sans serif voor schreefloze letters, is ontworpen door de RMIT-universiteit in Melbourne en is gratis te downloaden.

“Mensen onthouden gemiddeld 57 procent van een tekst als die is gezet in Sans Forgetica, tegenover 50 procent in het gangbare Arial," zegt Janneke Blijlevens, een Nederlandse psychologe die één van de wetenschappers is achter het ontwerp van het font.

Miniatuurvoorbeeld
Lettertype Dyslexie om lekker te lezen

Lekker lezen lettertype

Meer tech-nieuws? Volg Bright op Twitter en Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van