Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Privacybeleid

Apple-baas: 'Trap niet in bedrijven die al je data willen'

03 oktober 2018 19:14 Aangepast: 03 oktober 2018 23:17
Apple-topman Tim Cook. Beeld © AFP

Apple-ceo Tim Cook noemt het 'een hoop onzin' dat techbedrijven steeds meer data van gebruikers eisen omdat ze die gegevens nodig zouden hebben voor het verbeteren van hun diensten.

Tim Cook zegt dat in gesprek met Vice News Tonight. De Apple-ceo reageert op de vraag of Siri dommer is dan Amazons spraakassistent Alexa, omdat Siri minder gebruikersdata verzamelt. "Het verhaal dat sommige bedrijven je willen doen geloven is: 'Ik moet al je data hebben om mijn dienst beter te maken'. Nou, geloof ze niet", zegt Cook. "Wie dat ook zegt, het is een hoop onzin."

De Apple-ceo noemt geen namen, maar hij lijkt zich te richten op onder andere Google en Facebook. Vooral Facebook kwam de laatste weken weer negatief in het nieuws vanwege het ene na het andere datalek en het misbruiken van telefoonnummers.

Cook herhaalde dat hij privacy 'één van de belangrijkste issues van de 21ste eeuw' vindt, en dat Apple bewust 'zo min mogelijk data' verzamelt. Cook zegt niet dol te zijn op reguleringen, maar in het geval van privacy wil hij best samenwerken met wetgevers om producten te maken die 'goed zijn voor de samenleving'.

Complotdenker Alex Jones

Cook ging ook in op het schrappen van de podcasts en apps van complotdenker Alex Jones. In augustus was Apple één van de eerste bedrijven die Jones niet meer op zijn platformen duldde, waarna ook Facebook, YouTube en uiteindelijk Twitter volgden. Toch was er volgens Cook geen samenwerking tussen de verschillende techbedrijven bij het verbannen van de complotdenker. "Wij maken onze beslissingen onafhankelijk", zei Cook.

Volgens Cook was er niet één druppel die de emmer van Jones deed overlopen. "Ik denk dat er genoeg is waarvan redelijke mensen zeggen dat als je content gaat cureren, dat er niet bij moet zitten." De diensten van Apple zijn grotendeels gecureerd, maar dat gebeurt volgens Cook zonder een politieke voorkeur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoe toonaangevend zijn de nieuwe iPhones?


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore