Ga naar de inhoud
Tech

Rij maar even om: Mercedes-navigatie ontwijkt onveilige buurten

Daimler-topman Dieter Zetsche presenteert de Mercedes EQC Beeld © ANP

Nieuwe modellen van Mercedes kunnen bestuurders waarschuwen dat ze vooral niet in slechte buurten moeten parkeren. Met kleuren in de navigatie-app kan de fabrikant je uit de gevaarlijkste buurten van een stad houden. Groen is veilig en rood betekent: wegwezen, tenzij het risico wil lopen dat de Mercedes-ster van je motorkap wordt getrokken.

De Duitse autofabrikant heeft het systeem getest in Seattle. Het moet voorkomen dat bestuurders van de auto’s slachtoffer worden van vandalisme of andere vormen van criminaliteit, zegt een software-ontwikkelaar van Mercedes in een interview met het Australische Drive.

Rood: hier wil je niet zijn

Om het parkeeradvies te kunnen geven, kijkt Mercedes hoeveel criminaliteit er in dat gebied was in de afgelopen tijd. Daar gebruikte het de gegevens in Seattle voor, omdat deze voor iedereen toegankelijk zijn en tweewekelijks ververst worden. Daardoor ontstaat een redelijk accuraat beeld.

"Als het groen is, betekent het dat de omgeving heel veilig is en adviseren we daar te parkeren. Geel betekent dat het oké is, maar dat je misschien beter op zoek kunt naar een groene plek. En rood betekent: hier wil je liever niet zijn", zegt de ontwikkelaar tegen Drive.
 

Komst systeem onzeker

Het parkeeradvies zou onderdeel kunnen worden van het infotainmentsysteem MBUX, waar ook een zelf ontwikkelde spraakassistent in zit. Maar of het parkeeradvies voor iedereen beschikbaar wordt, hangt er onder andere vanaf of het bedrijf up-to-date ciminaliteitsgegevens kan krijgen.

En of het systeem ooit op de markt én naar Nederland komt, is ook nog maar zeer de vraag. Het gaat namelijk om een proef die door een onderzoeksafdeling is ontwikkeld, laat een woordvoerder van Mercedes aan RTL Z weten. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl