'Beautygate'

Waarom selfies met de iPhone XS er te gelikt uitzien

02 oktober 2018 18:44 Aangepast: 03 oktober 2018 12:52

Selfies met de nieuwe iPhone XS en XS Max tonen mensen net iets mooier dan ze er echt uitzien. Maar volgens een Nederlandse fotografie-expert hanteert Apple geen bewust schoonheidsfilter. Hij legt uit wat er aan de hand is.

De Nederlandse fotograaf en ontwikkelaar van de foto-app Halide, Sebastiaan de With, haalde vandaag de wereldpers. In een blogbericht ging hij dieper in op de technologie achter de selfies van de iPhone XS en XS Max

Sinds de nieuwe iPhones te koop zijn, wordt er namelijk gesproken over 'beautygate'. Apple zou een schoonheidsfilter gebruiken in de foto's met de frontcamera, zodat mensen er 'mooier', of in ieder geval er meer strakgetrokken uitzien.

De ruisonderdrukking schiet door

Volgens De With is dat niet het geval. Apple zou niet een beautyfilter toepassen, maar ruisonderdrukking. "Met de krachtige chips in moderne iPhones maakt Apple een reeks aan foto's - sommige zelfs voordat je op de sluiter hebt gedrukt - en laat al deze foto's daarna samengaan in één perfect shot", zo zegt De With. Daarbij horen ook overbelichte en onderbelichte foto's, om samen tot de perfecte foto te komen.

Omdat er soms wat beweging in de shots zit en het verschil in licht groot is, moet Apple dat rechttrekken. Daarvoor gebruikt het ruisonderdrukking. Daarbij schiet Apple volgens velen te ver door, vooral als het gaat om de selfiecamera. Dit komt omdat de lens daar nog kleiner is, en er dus nog meer ruisonderdrukking moet plaatsvinden.

Fixen via software-update

De With ziet het positief in. "Het goede nieuws is dat Apple dit kan aanpassen als mensen dit te veel van het goede vinden. De keuze is tussen ongeflatteerd licht en ruis versus te veel zachtheid. Het is logisch dat Apple bij versie 1.0 de kant van de zachtheid heeft gekozen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Nieuwe iPhones hebben oplaadprobleem'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van