Tech

Btw op e-boeken, digitale kranten en magazines gaat omlaag

02 oktober 2018 12:45 Aangepast: 02 oktober 2018 14:01
Een vrouw leest een e-book. Beeld © Getty Images

Het btw-tarief op e-boeken, digitale kranten en tijdschriften gaat 'zo spoedig mogelijk' omlaag in Nederland. Nu geldt nog een tarief van 21 procent op digitale media, terwijl dat 6 procent is voor papieren kranten en boeken. Vanaf januari wordt het lage tarief verhoogd naar 9 procent.

De wens was er al langer om deze btw gelijk te stellen in de hele Europese Unie. Binnen de EU geldt nu een minimum btw-tarief voor digitale boeken van 15 procent. Er is geen maximum. Het btw-tarief op papieren kranten, boeken en tijdschriften varieert en is in sommige landen zelfs nul.

In 2016 deed de Europese Commissie al een voorstel voor het gelijkstellen van deze tarieven. De Europese ministers van Financiën hebben vandaag dan eindelijk een akkoord bereikt.

'Barrières online content slopen'

Volgens de Belgische Europarlementariër Tom Vandenkendelaere, die het wetsvoorstel indiende, is het gelijktrekken van de tarieven 'noodzakelijk'. En niet alleen omdat de manier van lezen veranderd is en, bijvoorbeeld in Nederland, de verkoop van e-boeken nog altijd in de lift zit.

"Als we serieus werk willen maken van de eengemaakte digitale markt, moeten we alle barrières voor toegang tot online content slopen", zo legt hij uit op zijn site. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huishouden volgend jaar 300 euro meer kwijt door btw-verhoging

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt het 'goed nieuws' dat online publicaties nu in prijs kunnen zakken. De uitwerking kost alleen tijd, dus hoe snel die btw verlaagd wordt, is de vraag.

Een woordvoerder van zijn ministerie zegt dat het bedrag dat de schatkist door de verlaging misloopt zo'n 20 miljoen euro zal bedragen.

Hoewel het lage btw-tarief nu nog 6 procent is, wordt dat volgend jaar 9 procent. Deze verhoging moet 3,1 miljard euro opleveren voor de staatskas, bleek eerder uit cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB).

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van