Smart Home

Nest lanceert goedkopere thermostaat in Nederland

02 oktober 2018 13:55 Aangepast: 03 oktober 2018 10:47

Nest brengt het goedkopere model van zijn slimme thermostaat ook in Nederland op de markt. De Thermostat E is ook makkelijker te installeren dan de duurdere versie.

In de VS biedt Nest al sinds vorig jaar een vergelijkbaar model aan met dezelfde naam. De Nest Thermostat E die in Europa verkocht zal worden verschilt wel op enkele punten van de Amerikaanse variant.

De nieuwe Thermostat E is een goedkoper en gemakkelijker model vergeleken met de eerste Nest-thermostaat. De doelgroep van het nieuwe model is de consument die wil besparen, maar niet veel heeft met gadgets en design.

Niet aan de muur

In Europa wordt de Thermostat E op een klein standaardje geleverd. Het apparaat hangt dus niet meer aan de muur, zoals bij de Nest Learning Thermostat, maar hij kan op elke gewenste plek staan. Hij moet wel in het stopcontact, met een kabel van 2 meter. De Europese versie krijgt een extra hub, de Heat Link E, die is voorzien van een stoffen hoes. De Heat Link E zorgt ook voor de verbinding met de verwarming.

Volgens Nest is de Thermostat E in een uur zelf aan te sluiten, terwijl voor de Learning Thermostat een (betaalde) monteur langs moet komen. De Thermostat E werkt met bijna elke bestaande thermostaat-aansluiting, zelfs het Open Therm-systeem dat in Nederland veel voorkomt. Een installatiehandleiding in de app past zich aan op het systeem van je huishouden en toont de verschillende stappen.

In tegenstelling tot de Learning Thermostat hoeft de Thermostat E je dagelijkse routine niet te leren. Nest levert het product in Europa met een voorinstelling die gebaseerd is op het gemiddelde gebruik van Europese huishoudens. Dit betekent dat het apparaat meteen ingesteld staat, maar hij leert wel later je routine beter kennen, zoals zijn duurdere broertje.

 

Design

De Thermostat E valt een stuk minder op in het interieur. Het kleurenschermpje heeft een witte waas waardoor het minder opvalt als een stuk technologie. Eigenlijk lijkt het apparaat weer meer op de standaard thermostaat die Nest graag wil vervangen. De Heat Link E, die aan de muur hangt, heeft een stoffen plaatje dat de technologie bedekt en lijkt een beetje op een platte Google Home. De Heat Link E communiceert via wifi met de Thermostat E en vice versa.

Deze nieuwe Thermostat E heeft ondanks het vernieuwde ontwerp dezelfde functionaliteiten als de Learning Thermostat. De prijs is met €219 dan ook niet veel lager dan de aankoopprijs van de Learning Thermostat (€249), maar door de meegeleverde standaard en de ontbrekende installatiekosten is het product wel aantrekkelijker voor een publiek dat niet per se een gadget aan de muur wil hebben hangen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uitgelegd: let hier op als je een slimme thermostaat koopt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van