Tech

Groen licht voor experiment: Liander aan de slag met gelijkstroom

01 oktober 2018 15:56 Aangepast: 01 oktober 2018 21:07
Een kind loopt langs windmolens aan het IJsselmeer. Beeld © ANP

Nettbeheerder Liander mag van toezichthouder ACM experimenteren met een eerste gelijkstroomnet in Nederland. Daardoor hoeft stroom niet meer omgezet te worden naar wisselstroom en zo wordt er minder energie en geld verspild.

De stroom die in Nederland uit de stopcontacten komt is wisselstroom. Dat is niet altijd even handig. Een groot deel van onze apparatuur zoals ledlampen en laptops gebruikt namelijk gelijkstroom. Speciale omvormers of zogeheten gelijkrichters zorgen ervoor dat apparaten toch werken. 

Liander mag van de ACM gaan experimenteren met een gelijkstroomnet op het bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark.

ACM keurde het experiment onder andere goed omdat er steeds meer energie duurzaam wordt opgewekt. Die duurzame energie, van bijvoorbeeld zonnepanelen, is ook gelijkstroom.

Besparing van tien procent

Nu moet die stroom dus eerst omgezet worden naar wisselstroom en vervolgens weer naar gelijkstroom. Hoeft dat niet dan scheelt dat energie. Alliander, het netwerkbedrijf achter Liander, zegt dat een besparing van 10 procent haalbaar is als we overstappen op gelijkstroom.    

Daarnaast zijn er ook minder omvormers nodig. Stopcontacten kunnen vervangen worden door USB-stopcontacten. Ook kunnen grote elektrische apparaten als snelladers voor elektrische auto's, warmtepompen en ledverlichting simpeler op gelijkstroom worden aangesloten.

Gelijkstroom en  wisselstroom, het verschil

Bij gelijkstroom (DC) loopt stroom altijd dezelfde kant op, zo legt Alliander uit de site. Dat is bijvoorbeeld het geval bij batterijen, waar de stroom van - naar + loopt. Wisselstroom (AC), je raadt het al, wisselt constant van richting waarbij de richting van de stroom 100 keer per seconde van richting verandert.

Daar is ooit bij de aanleg van elektriciteitsnetten voor gekozen omdat elektriciteitscentrales zelf ook wisselstroom produceren én omdat het veel makkelijker over lange afstanden te transporteren was. 

De ACM is van plan om Liander voor het experiment een ontheffing van vijf jaar te verlenen van een aantal spelregels op de elektriciteitsmarkt. Als de uitkomsten van het experiment positief zijn, kunnen gelijkstroomnetten misschien op meerdere plaatsen en ook door andere netbeheerders worden aangelegd.

Overigens is Lelystad niet de enige plek waar geëxperimenteerd wordt met een gelijkstroomnetwerk. In Amsterdam staat het circulaire paviljoen van ABN Amro en in Delft is dit jaar het energieneutrale onderwijsgebouw Pulse geopend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van